Lastvagnar

Norrsken

Volvo Lastvagnars strålkastardesign är inspirerad av is. Senior Designer Maria Balthammar förklarar hur naturen formade ett av Volvo Lastvagnars mest distinkta designelement.
Volvostrålkastare
Den ikoniska designen på Volvo Lastvagnars strålkastare är direkt inspirerad av känslan och utseendet hos is.

När det svenska landskapet är täckt av snö och is förändras allt.
– Vintern ger oss ljuset tillbaka, säger Maria Balthammar, Senior Designer på Volvo Lastvagnar. – Det förändrar det välkända och skapar nya former. 

Volvo Lastvagnars strålkastare växte fram direkt ur det här frusna landskapet. Den ikoniska formen är inspirerad av hur is känns och ser ut.

– På Volvo Lastvagnar strävar vi alltid efter att förenkla vår design.
Vi frågar oss hur vi kan göra designen mer avskalad och därmed ännu klarare och tydligare. Därför är naturen en stor inspirationskälla för oss, säger Maria Balthammar.

Strålkastarens distinkta V-formade varselljus, som visar att fordonet är i rörelse, har en mjölkaktig ton. Som en glaciär. Resten av ljuskåpan är genomskinlig, som tunn nyis på en sjö. 

Utseendet gör att Volvostrålkastaren känns igen direkt ute på vägarna. – De flesta strålkastare på fordon är horisontella och har en frostad yta som gör det svårt att se vad som finns under plastkåpan. Men Volvos strålkastare är annorlunda. Den klara utsidan gör att varje del av strålkastaren är isolerad och synlig. Varselljuset förstärker den vertikala formen som samtidigt ger strålkastaren en unik kontur. När du möter en Volvolastbil ser du direkt på strålkastaren att det är en Volvo, säger Maria Balthammar.

Vi undersöker hela tiden hur vi kan använda ljus som ett verktyg för att öka säkerheten och göra livet lättare för föraren.

Att skapa en stark design handlar lika mycket om att ta praktiska hänsyn som att hitta en vacker och tydlig form.

– En lastbilsdetalj måste se bra ut, men varje del av designen måste också vara tekniskt stabil och hållbar. 

En strålkastare måste konstrueras så att du kan öppna den och byta glödlampa eller LED-lampa. En lastbil måste också tåla extrem värme och extrem kyla. Och det gäller alla delar av fordonet. Alla material expanderar och drar ihop sig när temperaturen skiftar. När materialet ändrar storlek kan det uppstå glipor och mellanrum mellan olika delar, säger hon.

För att öka följsamheten och sammanfoga ljusets olika delar använde Volvo Lastvagnars designteam en annan företeelse från naturen, nämligen skiktbildning.

Hur kan man behålla styrkan och formen hos någonting som drar ihop sig och expanderar? I naturen är olika strukturer ofta uppbyggda i skikt, vilket gör dem starka. I den här lampan sammanfogas de olika skikten och skapar en del av helheten. 

Strålkastare är mycket viktiga för säkerheten, särskilt under de tuffa nordiska vintrarna, då dagarna är korta och förarna måste köra stora delar av sina skift i mörker. Så belysning kommer fortsätta vara ett område där Volvo Lastvagnars designers utvecklar och tar fram ny design.

– Ny LED-teknik skapar nya möjligheter. Vi undersöker hela tiden hur vi kan använda ljus som ett verktyg för att öka säkerheten och göra livet lättare för föraren. Rätt typ av ljus kan göra dig mer uppmärksam, till exempel. Det öppnar för en rad nya möjligheter, säger Maria Balthammar.

Maria Balthammar

Titel: Senior Designer på Volvo Lastvagnar.
Ålder: 41.
År på Volvo: 6.