Volvo Lastvagnar

Sverige

×

"Man slutar aldrig att utvecklas"

Med både far och farfar som yrkesförebilder var det inte så konstigt att Marcus Larsson valde fordonsprogrammet på gymnasiet. I dag, över tio år senare, brinner Marcus fortfarande för mekanikeryrket, som han menar är det bästa som finns.
Marcus Larsson på Volvo Truck Center Jordbro tycker att lastbilsmekaniker är det roligaste jobb man kan ha.
Marcus Larsson på Volvo Truck Center Jordbro tycker att lastbilsmekaniker är det roligaste jobb man kan ha.

Varför valde du att bli lastbilsmekaniker?

– På 50-talet började min farfar ”jobba Volvo”, och min pappa som följde med honom till verkstäderna i Eskilstuna fick ett intresse för mekanikeryrket redan som ung. Och jag gjorde samma sak, följde med min pappa och tyckte att det var superkul. Så jag ärvde väl ett slags yrkesstolthet. Innan jag började på fordonsgymnasiet var jag lite skoltrött, men när jag väl kom ut i verkstan kände jag att det var så otroligt roligt. Det verkligen brann i hela kroppen för att få jobba. De första tio åren inom yrket, när man var ungkarl och hade massa tid över, var det inte för lönens skull som jag jobbade – det viktiga var att få skruva.

Vad är det roligaste med ditt yrke?

– Att det är så utvecklande, det tar verkligen aldrig slut. Lastbilarna utvecklas hela tiden, så då måste man hänga med. När jag började var det mest mekaniska jobb, men när man tar sig förbi det där, ja, då får man göra allt i stället. Det finns inga begränsningar. Men man måste ta för sig, rycka och slita i de äldre som kan någonting, och ta plats helt enkelt. ”Får jag testa? Får jag vara med dig och göra det här?” Efter hand får man eget ansvar och växer i sin yrkesroll, det är det som är så kul.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– Du gör inte samma jobb hela dagarna, utan det varierar väldigt. Det är nya utmaningar hela tiden. Det allra roligaste är när det kommer in bilar med problem som man aldrig har stött på tidigare. Då gäller det att gnugga geniknölarna och börja felsöka. Det är alltid spännande att få klura på nya lösningar.

Går det att göra karriär som lastbilsmekaniker?

– Jag tycker fortfarande att mitt jobb är väldigt roligt, så jag känner inget behov av att ta nästa steg än, men om jag vill så finns det gott om möjligheter. Man kan gå in på reservdelsbiten, kundmottagning, arbetsledning och även högre upp om man vill det. Jag kan ta min chef som exempel, han mekade för två år sedan. Han var mekaniker, och nu är han chef över en verkstad, tack vare att han har kompetensen och intresset. Han tog ett väldigt stort steg från golvet till att leda 17 man och en hel anläggning. Så du behöver absolut inte bara stå på golvet, det finns mycket att utvecklas inom. Bara du vill så finns det möjligheter.

Bli mekaniker

Är du nyfiken på ett jobb som lastbilsmekaniker? Nio av tio gymnasieelever som läser Fordons- och transportprogrammet får jobb direkt efter studenten. Men även om du är lite äldre och inte läste fordonsprogrammet på gymnasiet finns det flera vägar in i yrket. Behöver du omskola dig så anordnar till exempel Komvux och Lernia fordonsteknikutbildningar med inriktning mot tunga fordon på ett flertal platser runt om i landet.

Här kan du läsa mer om jobben inom transportbranschen: 

www.bilproffs.se
www.tya.se