Volvo Lastvagnar

Sverige

×

"Det bästa är det otroliga vridmomentet!"

Jukka Simola, mer känd som Asfalts-Jukka bland sina kollegor, är en rutinerad asfaltsläggare och lastbilsförare med 40 år i branschen. Under flera av dessa år har han lagt asfalt åt Skanska i Stockholm.
Jukkas Simolas Volvo FH16 är en asfaltsbil utöver det vanliga.
Jukkas Simolas Volvo FH16 är en asfaltsbil utöver det vanliga.

– Jag är den enda åkaren som har kört asfalt åt Skanska under tre olika åkericentraler. I dag äger jag en av de 325 bilar som rullar under varumärket Turebergs, och är dessutom äldst på gården hos Skanska, säger Jukka Simola.

Till sin hjälp har han en asfaltsbil utöver det vanliga. Den Volvo FH16 som Jukka stolt visar upp är ett avancerat ekipage som är skräddarsytt för uppgiften med hydraulisk bakläm och ett kamerasystem som hjälper honom att lägga asfalt med knivskarp precision. Särskilt iögonfallande är det detaljrika motivlacket som föreställer en finsk snötiger som reser sig över Globen och blickar ut mot Stockholms stad.

– Det bästa med Volvolastbilar är det otroliga vridmomentet. När man kör en tung asfaltsbil i uppförsbackar vill man ha lite kraft, säger han.

Kraften i FH16-lastbilen må locka, men Jukka är en ekoförare av rang. Trots att han har hunnit tillryggalägga 3 000 mil med bilen sedan han införskaffade den i början av året är bromsarna som nya.

– När jag lämnade in bilen på service trodde de inte att jag någonsin hade bromsat med den.

Volvo FH16 750

Årsmodell: 2018.
Motor: 750 hästkrafter.
Växellåda: I-Shift.
Hytt: Globetrotter.