Lastvagnar

Världens skickligaste förare korade

Vem kan göra anspråk på titeln världens mest kompletta och skickligaste lastbilsförare? Det var frågan när världsfinalen i Volvo Trucks Driver Challenge 2018 avgjordes i Göteborg den 13–14 september. Tävlingen, som i år omfattade fler krävande moment än någonsin, lockade yrkesförare från 33 länder. I toppen var det mycket jämnt.
De 33 förarna i världsfinalen mättes i bränsleeffektivitet genom att köra en Volvo FH under realistiska förhållanden med både backar och stopp.
De 33 förarna i världsfinalen mättes i bränsleeffektivitet genom att köra en Volvo FH under realistiska förhållanden med både backar och stopp.

I toppen var det mycket jämnt. Vann gjorde Piotr Krahel från Polen i tuff konkurrens från Bert ”Knatte” Johansson som slutade som tvåa.

Knatte gjorde en strålande insats och fick samma poäng som vinnaren. Tävlingen avgjordes trots det till Piotr Krahels fördel då han kört 0,8 cl effektivare på bränsledelen.

- Volvo Trucks Driver Challenge är ett koncentrat av de olika utmaningar som lastbilsförare ställs inför varje dag. Deras kompetens är inte sällan helt avgörande för våra kunders produktivitet och lönsamhet och förarna har ett stort ansvar att bidra till trafiksäkerheten, säger Maria Bergving, SVP Brand, Marketing & Communication på Volvo Lastvagnar.

I årets årets tävling, som var den 6:e i ordningen, stod tre huvudområden i fokus: bränsleeffektivitet, produktivitet och säkerhet.

- Förarna som gjorde upp om titeln presterade på topp inom varje område. De visade att det är möjligt att köra extremt bränslesnålt, leverera en ömtålig last i oskadat skick på kort tid och samtidigt följa trafiksäkerhetsreglerna till punkt och pricka.

Med Volvo Truck Driver Challenge vill Volvo Lastvagnar skapa uppmärksamhet kring lastbilsförarnas betydelsefulla arbete. Det är också ett sätt att få unga människor att intressera sig för ett yrket med goda och spännande framtidsutsikter. Logistik- och transportindustrin utvecklas kontinuerligt och idag råder stor brist på kvalificerade förare runt om i världen.

- För att hjälpa våra kunder att rekrytera och behålla duktiga förare lägger vi sedan många år stor vikt vid utformningen av förarmiljön i och körbarheten av våra lastbilar. Förarstödssystem som underlättar en säker manövrering och förarutbildningar i allt från handhavande till sparsam körning är andra exempel på hur vi stöttar föraren att göra ett förstklassigt jobb och utvecklas i yrket, säger Lene Larsen som är projektledare för Volvo Trucks Driver Challenge.

- Att vinna Volvo Trucks Driver Challenge är stort! Det var en svår och utmanande final med många väldigt duktiga förare. Kul och motiverande att Volvo Lastvagnar satsar på en aktivitet som lockar så många förare från hela världen, säger Piotr Krahel från Polen.

Fakta om Volvo Trucks Driver Challenge

  • Tävlingen har anordnas vartannat år sedan 2009.
  • I årets tävling deltog mer än 12 000 förare. 33 stycken kvalificerade sig till världsfinalen.
  • Världsfinalen avgjordes vid Volvo Trucks Experience Center i Göteborg 13-14 september.
  • Tävlingens syfte är att skapa uppmärksamhet kring lastbilsförarnas betydelsefulla arbete.
  • Huvudområdena i tävlingen är bränsleeffektivitet, produktivitet och säkerhet.
  • Finalen var uppdelad med två banor och typer av lastbilar (FH och FMX). Vinnaren hade det högsta sammanlagda antalet poäng från de två banorna som mätte säkerhet, bränsleeffektivitet och produktivitet.