Lastvagnar

Konstruerad för att vara säker

Nya uppdaterade Volvo Dynamic Steering ökar säkerheten och förarkomforten ännu mer men ger samtidigt föraren större kontroll och bättre stabilitet och minskar yrkesskadorna. Välkommen till Volvo Dynamic Steering 2.0.
VDS-illustration
Volvo Dynamic Steering är utformad för att ge perfekt precision och göra det mindre ansträngande att styra.

Volvo Dynamic Steering

Volvo Dynamic Steering är utformad för att ge perfekt precision och göra det mindre ansträngande att styra. Volvo Dynamic Steering-enheten kombinerar konventionell hydraulisk servostyrning med en elmotor som är monterad på styrväxeln.

Kamera
Kameran övervakar vägmarkeringarna framför fordonet på ett avstånd mellan 5 och 50 meter. När körfältshjälpen är aktiverad styr systemet automatiskt tillbaka lastbilen i körfältet om fordonet kommer för nära körfältsmarkeringen.

Styrenhet
Här behandlas information om lastbilens rörelser, till exempel lastbilens hastighet och vägmarkeringarnas placering, för att skicka komandon till Volvo Dynamic Steering.

Personliga inställningar
Föraren kan justera sina styrinställningar för fordonet via reglage på ratten och infotainmentsystemet.

ESC och girgradssensor
Girgradssensorn mäter lastbilens rotationsgrad och registrerar om den har börjat slira. Volvo Dynamic Steering samlar in den här informationen för att motstyra. Det elektroniska stabiliseringssystemet (ESP) aktiveras och sänker fordonets hastighet.

Externa sensorer
Volvo Dynamic Steering agerar utifrån information som samlas in från olika sensorer runtom på lastbilen.

KÖRFÄLTSASSISTANS
Volvo Dynamic Steering med körfältshjälp är konstruerad för att hindra lastbilar från att hamna utanför körfältet. Systemet ger antingen en lätt styrkorrigering eller en vibration i ratten för att uppmärksamma föraren på att lastbilen har glidit över en körfältsmarkering. 

Trötthet och brist på uppmärksamhet kan få fordon att hamna i fel körfält, vilket kan resultera i vältolyckor eller allvarliga fordonskollisioner.

Nya Volvo Dynamic Steering med körfältsassistans innehåller styrkorrigering. Om en lastbil är på väg att hamna utanför körfältet hjälper systemet föraren med en liten styrkorrigering för att leda lastbilen tillbaka in i körfältet. Korrigeringen är lätt så att föraren enkelt kan åsidosätta den vid till exempel en undanmanöver för att undvika något på vägen. När en korrigering sker visas en ikon i instrumenteringen. 

När lastbilen har kommit upp i 55 km/h och körfältshjälpen kan övervaka lastbilens position på vägen slås systemet på och en vit ikon visas i instrumenteringen. 

Om lastbilen då är på väg att hamna utanför körfältet hjälper systemet föraren med en liten styrkorrigering för att leda lastbilen tillbaka in i körfältet. En grön ikon på instrumentpanelen visar att en korrigering pågår.

– Vi tror att det här systemet kan rädda liv. Lastbilen kan hamna i fel körfält på ett ögonblick.

Carl Johan Almqvist, Traffic & Product Safety Director på Volvo Trucks, ser den här tekniken som ett genombrott. 

– Vi tror att det här systemet kan rädda liv. Lastbilen kan hamna i fel körfält på ett ögonblick. Det räcker med ett ögonblicks bristande uppmärksamhet för att lastbilen ska hamna i fel fil eller mot mötande trafik. Körfältshjälpen är utformad för att vara intuitiv och diskret samtidigt som den kan vara av helt avgörande betydelse.

Volvo Trucks har erbjudit körfältsassistans sedan 2007. Systemet övervakar lastbilens position på vägen och varnar när lastbilen kommer för nära kanten av körfältet. I körfältshjälpen har den hörbara färdriktningsvarningen ersatts med en icke-störande rattvibration och en visuell ikon i instrumenteringen för att varna föraren att den närmar sig kanten av körfältet.

STYRASSISTANS
Volvo Dynamic Steering med styrassistans minimerar risken att lastbilen får sladd på hala vägar och kan förhindra livshotande olyckor.

Att tappa kontrollen över fordonet på hala vägar är något som varje förare vill undvika. När en lastbil börjar få sladd är det viktigt att motstyra snabbt och smidigt i rätt riktning för att behålla kontrollen. Men även den bästa av förare kan bli överraskad av svåra vägförhållanden. Vägen kan vara isig eller täckt av vatten, våta löv eller sand. Eller ha låg friktion av andra anledningar. 

Volvo Dynamic Steering med styrassistans hjälper föraren att behålla kontrollen över fordonet genom att rikta styrmomentet när lastbilen börjar slira. Det hjälper också det elektroniska stabiliseringsprogrammet att reagera snabbare.

När systemet registrerar att lastbilen börjar glida startar funktionen Styrassistans omedelbart och börjar motstyra på samma sätt som en professionell förare skulle göra för att motverka att fordonet sladdar. Systemet är särskilt effektivt vid körning i uppförsbacke med låg friktion eller i kurvtagning.

– När du kör lastbil ute på vägarna är avkörning det sista du vill vara med om. Det här systemet reagerar blixtsnabbt för att motstyra.

Gustav Neander, Project Manager Volvo Dynamic Steering på Volvo Trucks tror att styrassistans gör stor skillnad vid körning på halt underlag. 

– När du kör lastbil ute på vägarna är avkörning det sista du vill vara med om. Nyligen körde jag en lastbil från norra Sverige tillbaka till Volvo Trucks huvudkontor i Göteborg genom snö, is och regn. Längs vägen såg vi flera lastbilar som hade kört av vägen. Det här systemet reagerar blixtsnabbt för att motstyra och förhindra den här typen av avkörningsolyckor. Det gör det mycket lättare att köra i snöiga, våta eller grusiga förhållanden, säger Gustav Neander.

PERSONLIGA INSTÄLLNINGAR
Genom de nya personliga inställningarna (Personal Settings) kan föraren anpassa styrinställningarna på en Volvolastbil med Volvo Dynamic Steering. Med det här systemet kan föraren välja mellan att använda förprogrammerade inställningar eller anpassa sina styrinställningar genom fyra olika variabler (Rakt, Kurvtagning, Dämpning, Retur) för att få den perfekt anpassade styrresponsen.

Standardinställningen
Ger en balanserad känsla. Volvo Trucks standardinställning är baserad på de personliga inställningar som lastbilsförare har gjort som använt Volvo Dynamic Steering ute på vägarna.

Lätt
Ger lätt responsiv styrning.

Responsiv
Ger hårdare styrning med sportig känsla. 

Stabil
Ger fast styrning med bra respons. 

Anpassad
Via menyn ANPASSA Volvo Dynamic Steering kan förarna anpassa styrresponsen fullt ut. Att justera RAKT-inställningen ger föraren lättare eller fastare styrning. Att justera KURVTAGNING-variabeln gör styrningen lättare eller hårdare runt hörn och i kurvor. DÄMPNING avgör hur flytande styrningen känns. RETUR styr hur fort ratten återgår till rakt fram-läget vid manövrering i låg hastighet. 

En ytterligare inställning gör det lättare att köra lastbilen rakt genom att kalibrera rakt fram-lägets vinkel. Detta är användbart i stark vind eller på lutande vägar.