Lastvagnar

Nytt på grillen

På avstånd är grillarna i fronten på Volvo FH och FH16 omisskännliga och ikoniska. De är också mycket praktiska. Så hur går tankarna bakom konstruktionen?
Ismail Ovacik med modeller
– De nya grillarna ger optimal spridning av den kylluft som är avgörande för att maximera motorns prestanda och minimera utsläppen, säger Ismail Ovacik, Chief Designer Exterior, Volvo Trucks.

När de uppdaterade versionerna av Volvo FH och FH16 lanserades 2012 hade några avgörande ändringar gjorts som signalerade en nystart för flaggskeppsmodellerna. Med de kommande Euro 6-bestämmelserna behövdes flera ändringar göras för att lastbilarna skulle uppfylla marknadens krav. En större ändring som Volvos konstruktionsteam i Göteborg behövde överväga var en ny konstruktion som förbättrade motorns kylluft.

Vid ritbordet kom de fram till en optimerad grillkonstruktion som skulle förbättra både kylprestandan och luftcirkulationen runt motorn för båda lastbilarna. – De nya grillarna ger optimal spridning av den kylluft som är avgörande för att maximera motorns prestanda och minimera utsläppen, säger Ismail Ovacik, Chief Designer Exterior, Volvo Trucks. Vid en närmare titt på grillkonstruktionen på de båda lastbilarna är nivån av hantverkskunnande i deras prestation tydlig. Varje cell i det sexkantiga våffelmönstret är byggd individuellt för att fungera så effektivt som möjligt, medan själva mönstret hämtar inspiration från naturens förmåga att upprepa mönster. – Att designa en ikon innebär att ägna stor uppmärksamhet åt detaljerna i vårt varumärke, fortsätter Ismail Ovacik. – Därför lade vi extra mycket kreativ kraft på att skapa grilldesignen. De stora dimensionerna gjorde att det faktiskt krävdes extra mycket arbete med att producera grillarna.

Även om det är tydligt att grillarna tillhör samma familj, är skillnaderna mellan dem stora. Där Volvo FH har en enkel grill med sexkantiga form, har FH16 en grill med metall ovanpå svart som ger en 3D-effekt. – Båda grillarna har fått ett bra mottagande från kunderna, men FH16-grillen har varit extra populär, säger Ismail.

På många sätt har det här varit ett rent nöje. Man skulle nog kunna kalla det för ett Volvokonstverk.

Grillarna på Volvo FH och FH16 var de första i en ny generation när de uppdaterade lastbilarna lanserades under 2012. Designen kom sedan att bli mallen för de grillar som följde på andra uppdaterade Volvomodeller.

Enligt Ismail är FH-grillen ett av de största verktygen tillverkade i ett enda stycke plast i hela lastbilsbranschen. – På många sätt har vi gjort det här av eget intresse. Man skulle nog kunna kalla det för ett Volvokonstverk.

Ismail Ovacik

Titel: Chief Designer Exterior på Volvo Group Truck Technology.
Ålder: 37
År på Volvo: Nio.
Arbetsplats: Den europeiska designstudion vid Volvo Group Trucks Technology i Göteborg.