Lastvagnar

Bättre sikt

Tätbebyggda områden kan vara utmanande miljöer för lastbilsförare. Det därför den nyligen uppdaterade Volvo FE-hytten med lågt insteg (Volvo FE LEC) har konstruerats för att förbättra sikt, säkerhet, ergonomi och produktivitet.
Volvo FE LEC på stadsgata
Genom att sänka körställningen kommer föraren i Volvo FE LEC närmare andra trafikanter och uppnås förbättrad sikt runtom.

Tät trafik, fotgängare, cyklister, smala gator och trånga utrymmen – dessa är bara några av alla de utmaningar som möter lastbilsföraren i tätbebyggd stadsmiljö. Men genom att sänka hytten kan Volvo FE-hytten med lågt insteg (LEC) erbjuda bättre sikt, ergonomi och förarkomfort.

– På stadsgator måste föraren hela tiden övervaka lastbilens omgivningar och få ögonkontakt med sårbara trafikanter som gående och cyklister, säger Anders Edenholm, Segment Manager Distribution, Volvo Trucks. – Genom att sänka körställningen och reducera de dolda vinklarna uppnår vi förbättrad sikt runtom och föraren kan komma närmare andra trafikanter.

Den låga hytten har också ett lägre insteg så att förarna snabbt och lätt kan ta sig in i och ut ur hytten. Den uppdaterade Volvo FE LEC har även en nigningsfunktion som sänker insteget nio centimeter så att förarna kliver in i lastbilen ungefär som på en passagerarbuss.

– Vissa förare, till exempel de som jobbar med stadsdistribution, kliver in i och ut ur hytten upp till 50 gånger per dag. Det sliter på knän, fotleder och rygg, säger Johan Jarlengrip, Feature Specialist Driver Environment. – Ett lägre insteg kommer att minska den här ansträngningen. Och eftersom den är ett vanligt skäl att lämna yrket kommer det lägre insteget även bidra till att attrahera och behålla bra förare.

Den första Volvo FE LEC lanserades 2009 som en specialanpassning för sophämtningsbilar i London. Men blev den så populär att den snabbt blev en standardprodukt. Den nya och uppdaterade versionen har ytterligare funktioner som gör fördelarna ännu fler.

Bland dem finns ett extra fönster på passagerarsidan och dörrar som kan öppnas 90 grader. Den har fått behålla den centrerade utformningen av instrumentbrädan, som förbättrar ergonomin för föraren med de vanligaste reglagen inom bekvämt räckhåll. Den finns också flera olika tillval och anpassningsmöjligheter som ger ännu bättre säkerhet, tillgänglighet och produktivitet och minskad miljöpåverkan.

Förarmiljö
Hyttens interiör är ergonomiskt utformad med de allra vanligaste reglagen inom bekvämt räckhåll. Det låga insteget och 90-gradiga dörröppningen tillsammans med nigningsfunktionen minskar belastningen på förarens knän, rygg och armar avsevärt. Föraren kan enkelt ta sig in i och ut ur hytten och slipper klättra. 

Produktivitet
Volvo FE LEC rymmer upp till fyra personer samtidigt som det låga insteget sparar föraren tid. Med en motor på 350 hk erbjuder Volvo FE LEC flexibilitet, smidighet och korta avhämtningscykler. Den finns också med I-Shift, särskilt anpassad för distribution och anläggning.

Sikt
Med den lägre körställningen kommer förarna närmare den omedelbara omgivningen och bättre sikt både på nära håll och runtom. Extra fönster i passagerardörren och bakom B-stolpen förbättrar också sikten i vinklar som annars är dolda.

Hållbarhet
Volvo FE LEC CNG drivs med komprimerad naturgas och kan minska kolutsläppen med upp till 70 procent vid biogasdrift. Volvo erbjuder också ett urval drivlinor för körning i områden med begränsad användning av dieseldrivna fordon.

Säkerhet
Förutom förbättrad sikt är Volvo FE LEC också utrustad med aktiva säkerhetsfunktioner som kollisionsvarning med nödbromsning. Detta kan ytterligare minska risken att olyckor sker tillsammans med sårbara trafikanter och andra fordon. Hytten har också extra förstärkning för att förbättra förarskyddet samt främre underkörningsskydd, FUP (Front Underrun Protection) som standard.

Tillgänglighet
Volvo FE LEC finns med ett urval telematiktjänster och anslutna tjänster som stöder lastbilsövervakning, spårning, förebyggande underhåll och service. Den förbättrade sikten minskar också risken för kollisioner i trånga utrymmen.

Volvo FE – funktioner hos hytt med lågt insteg

  • Lägre och bredare insteg.
  • Lägre körställning.
  • Extra fönster för bättre sikt.
  • Möjlighet att välja en hytt med plant golv som rymmer upp till fyra personer och ger åtkomlighet genom hela hytten eller en standardhytt för föraren och en passagerare.
  • Optimerad I-Shift och programvara.
  • Finns även med alternativa drivlinor.

Specifikationstips

  • 350 hk motor för förbättrad manövrerbarhet.
  • I-Shift optimerad för antingen stadsdistribution eller anläggningstransport.
  • Upp till tre extra passagerarstolar.
  • Extra fönster bakom B-stolpen och i passagerardörren.
  • Justerbar takspoiler för minimalt luftmotstånd och förbättrad bränsleförbrukning.