Lastvagnar

Kommer lastbilar att behövas i framtidens städer?

Urbaniseringen saktar inte ned. Runtomkring i världen blir städerna allt större, och behovet av transporter ökar. Samtidigt är problemen med luftföroreningar och trafikstockningar enorma. Det finns helt klart ett behov av renare och effektivare transportsystem. Frågan är: passar lastbilarna in i morgondagens städer?
Volvo Lastvagnar i städerna

Jordens befolkning fortsätter växa. Enligt FN:s rapporter väntas jordens befolkning öka från sju miljarder människor 2014 till cirka nio miljarder år 2050. FN uppskattar att cirka två tredjedelar av alla människor kommer att bo i städer år 2050, att jämföra med lite över hälften av jordens befolkning i dag. Vid sidan om urbaniseringen kommer även nya konsumentbeteenden, där ökad e-handel och fler hemleveranser påverkar samhällets behov av effektiva transportlösningar. 

– Vi måste bli smarta och få bukt med trafikrelaterade problem, till exempel trafikstockningar och utsläpp som försämrar luftkvaliteten. Vi måste tänka på hur stort utrymme transporterna kräver på gatorna och vilka energikällor vi använder, säger Lars Mårtensson, Director of Environment and Innovation, Volvo Lastvagnar.

– En del människor hävdar att mindre varubilar är framtidens lösning när det gäller distributionstransporter i städerna, men så enkelt är det inte, förklarar Lars Mårtensson. 

– Det kan fungera i vissa områden. Men för det mesta är en fullastad lastbil ett mycket utrymmeseffektivt transportmedel. En distributionslastbil har faktiskt lite mer än tio gånger så hög lastkapacitet som en mindre varubil.  

Eldrivna lastbilar kan öka transporteffektiviteten ytterligare. Den lägre ljudnivån kan nämligen göra det möjligt att utföra en mängd olika uppdrag vid tider då det är mindre trafik, såsom tidiga morgnar, sena kvällar eller till och med på nätterna. På så sätt minskar belastningen på vägarna under dagtid. En utsläppsfri eldriven lastbil kan användas i inomhusterminaler och miljözoner. 

– Om vi kunde utföra fler transportuppdrag utanför rusningstid skulle trafiken minska dagtid då fler människor behöver använda gatorna. Detta är också fördelaktigt ur säkerhetssynpunkt. I morgondagens städer kommer man att behöva använda resurser som energi, utrymme och tid på ett mer effektivt sätt än i dag. Och eldrivna lastbilar kan i allra högsta grad bidra till detta, avslutar Lars Mårtensson.