Volvo Lastvagnar

Sverige

×

Elektromobilitet på ett enkelt sätt. De eldrivna lastbilarna är här.

Det finns ett enormt intresse för eldrivna lastbilar på marknaden och en stor nyfikenhet kring möjligheterna med den nya elektrifieringstekniken och hur den kan användas i daglig verksamhet. En övergång till elektromobilitet gör transporter tystare, renare och mer hållbara. Och övergången till en ny, mer hållbar transportbransch innebär i sin tur nya möjligheter och nya saker att beakta.
Eldrivna lastbilar

En smidig övergång med Volvo Lastvagnar

Volvo Lastvagnar vill att övergången till elektromobilitet ska vara enkel. Vi erbjuder helhetslösningar som utgår från kundens individuella behov vad gäller körcykler, lastkapacitet, tillgänglighet, räckvidd och andra parametrar. Alltid med målet att erbjuda kunderna hög produktivitet och tillgänglighet. Vi tar ett helhetsgrepp och har rätt mix av produkter och tjänster för att kunna optimera kundernas verksamhet. Dessutom kan vi erbjuda tryggheten i ett globalt återförsäljarnät.

Övergången till eldrivna transporter

Varför välja elektromobilitet?

Tystare städer
Buller innebär en påfrestning för både människor och miljö. Eldrivna lastbilar gör det möjligt att sänka bullernivåerna och ljudföroreningarna betydligt. 

Renare stadsluft
Elektromobilitet är en viktig del av Volvo Lastvagnars arbete för att uppnå visionen om nollutsläpp. Vi samarbetar med städer runtomkring i världen som aktivt försöker förbättra sin luftkvalitet.

Bättre trafikflöde
Med tystare lastbilar blir det möjligt att utföra en mängd olika uppdrag vid tider då det är mindre trafik, såsom tidiga morgnar, sena kvällar eller till och med på nätterna. På så sätt minskar belastningen på vägarna under dagtid.

Bättre arbetsdagar
Eldrivna lastbilar gör livet lättare för förarna. Ett tystare fordon och noll utsläpp innebär en betydligt bättre arbetsmiljö både inne i hytten och utanför. Och eftersom eldrivna lastbilar levererar full effekt och fullt vridmoment direkt från stillastående, liksom betydligt mindre vibrationer från drivlinan, blir det också en trevlig körupplevelse.

Elektromobilitet, Claes Nilsson, Volvo Lastvagnar
Vi är otroligt stolta över att kunna presentera den första i en serie helt eldrivna Volvolastbilar för reguljär trafik. Med den här modellen gör vi det möjligt för städer som arbetar med hållbar stadsutveckling att utnyttja fördelarna med elektrifierade lastbilstransporter.
Fakta om elektromobilitet

Fakta om Volvo FL Electric

  • Helt eldriven lastbil för distribution, sophämtning och andra tillämpningar i stadsmiljöer, totalvikt på 16 ton.
  • Drivlina: 185 kW elmotor, max. kontinuerlig uteffekt på 130 kW, tvåstegad växellåda, kardanaxel, bakaxel. Max. vridmoment för elmotorn, 425 Nm. Max. vridmoment på bakaxeln, 20 kNm.
  • Energilagring: 2–6 litiumjonbatterier, totalt 100–300 kWh.
  • Räckvidd: Upp till 300 km.
  • Laddning: AC-laddning via elnätet (22 kW) eller DC-snabbladdning via CCS/Combo2 för upp till 150 kW.
  • Laddningstid: Från tomt till fullt laddat batteri: snabbladdning tar 1–2 timmar (DC-laddning), nattladdning upp till 10 timmar (AC-laddning) med en maximal batterikapacitet på 300 kWh.
  • De två första Volvo FL Electric-lastbilarna kommer att användas av avfalls- och återvinningsföretaget Renova samt transportfirman TGM.
  • I projektet Off Peak City Distribution undersöktes effekterna av varutransporter nattetid i centrala Stockholm. Genom att undvika rusningstrafiken kunde lastbilarna utföra jobbet på en tredjedel av den tid det skulle ha tagit under dagen.