Banbrytande lastbil firar 40 år med ny utställning

Få lastbilar har lyckats förändra en hel bransch på samma sätt som Volvo Lastvagnars F10 och F12. I samband med att modellerna nu firar 40 år öppnas en ny utställning på Volvo Museum i Arendal i Göteborg.
1977 rullade de första F10 och F12-modellerna ut från fabriken i Tuve. Bilarna blev snabbt en succé bland förarna, med sina ergonomiska och säkra hytter.

1977 rullade de första F10 och F12-modellerna ut från fabriken i Tuve. Bilarna blev snabbt en succé bland förarna, med sina ergonomiska och säkra hytter.

Den spiralupphängda hytten på F10- och F12-modellerna skonade många förares ryggar.

Den spiralupphängda hytten på F10- och F12-modellerna skonade många förares ryggar.

– Det fanns en oerhörd stark vilja och motivation att visa världen vad vi kunde, berättar Volvo Lastvagnars dåvarande vd Sten Langenius, när han drar sig till minnes introduktionen av F10 och F12.

I och med F10 och F12 fick åkerierna en förstklassig hytt med enorma förbättringar på både ergonomi- och säkerhetssidan. Komforten ökades markant tack vare att hytten i de nya F-modellerna var upphängd med spiralfjädrar, istället för monterad direkt på chassiet som tidigare. Ratten kunde justeras efter varje förares önskemål och fönsterpartierna var större för att ge bättre sikt och därmed minska risken för olyckor. 

Den passiva säkerheten förbättrades också radikalt. Alla skarpa kanter i hytten hade eliminerats, och flamsäkert och energiabsorberande material hade använts till inredningen. Dessutom var hytten även förstärkt i front och dörrar.

F10 och F12-lastbilarna är ett konkret resultat av det jobb som pågått sedan slutet av 60-talet av den grupp som så småningom blev Volvos haverikommission. Gruppen fick till uppgift att med utveckla säkerheten och ergonomin i lastbilarna. För att göra detta gick man bland annat igenom alla tidigare lastbilsolyckor i Sverige för att hitta metoder för att göra framtidens fordon säkrare. Deras arbete ligger till grund för mängder av de säkerhetsinnovationer vi tar för givna i dagens fordon.

De två F-modellerna har sedan de introducerades för 40 år sedan påverkat i stort sett alla lastbilar som sålts på marknaden, och haft enorm betydelse för Volvo Lastvagnars tätposition inom fordonsdesign.

F10/F12-utställningen på Volvo Museum i Arendal kan besökas fram till och med april 2018.  

 

Läs mer

Film: Banbrytande design - F10 och F12

Volvo Lastvagnars modeller F10 och F12 har sedan de introducerades för 40 år sedan påverkat i stort sett alla lastbilar som sålts på marknaden. I och med F10 och F12 fick åkerierna en förstklassig hytt med enorma förbättringar på både ergonomi- och ...

Krocktester och simuleringar – konsten att förebygga olyckor

Sedan grundandet 1969 har Volvos haverikommission utrett tusentals trafikolyckor. Genom ett nära samarbete med produktutvecklingssidan har deras lärdomar snabbt fått genomslag, och går igen både i Volvo Lastvagnars tekniska säkerhetslösningar och i ...