Lastvagnar

Kraftfull 16-litare fyller 30

1987 debuterade Volvo Lastvagnars 16-litersmotor i Volvo F16. Motorn var Volvo Lastvagnars dittills kraftfullaste med en effekt på 470 hästkrafter. I ett reportage från Volvo På Väg nummer 3/1987 berättade produktansvarige Lennart Johnsson att arbetet med den nya motorn påbörjades redan 1970. Men då visste de inte att motorn de arbetade med skulle bli företagets första 16-litare.
30 år efter sin debut är Volvo Lastvagnars 16-litare fortfarande ett kraftpaket.

”Vad som låg i förutsättningarna var att hitta en motor för högre effekt än 12-litaren”, förklarade Lennart Johnsson i det 30 år gamla reportaget.

Under arbetets gång blev 12-litersexperimentet en 16-litersinnovation. Den nu pensionerade projektchefen Lennart Langervik började på Volvo Lastvagnar 1977 och minns arbetet med motorprojektet.

– Jag var konstruktör på den tiden. Jag kommer ihåg hur vi jobbade hårt för att utveckla en kraftfullare motor för tyngre körningar. Det var ett projekt som hade påbörjats långt innan jag blev inkopplad. I efterhand kan man konstatera att 16-litaren har betytt mycket för Volvo Lastvagnar. Både för den interna stoltheten och för våra kunders produktivitet, säger Lennart Langervik.

30 år efter sin debut är Volvo Lastvagnars 16-litersmotor fortfarande ett kraftpaket.