Volvo Lastvagnar

Sverige

×

Kalla transporter

För tjugo år sedan köpte Mark Clare en mjölkrunda. När han började hade han bara en lastbil. I dag är hans företag ett av de största inom frys- och termotransporter i Irland.
Mark Clare
Strax efter att han köpt sin första lastbil upptäckte Mark Clare att det fanns ett behov av kyl- och frystransporter i Irland.

Mark Clare är ägare till och vd för Clare Distribution Services och har alltid fullt upp. Numera trafikerar hans lastbilar hela landet och kör såväl i den täta stadstrafiken i centrala Dublin som ute på landsbygden. Även om antalet anställda nu uppgår till totalt 95 personer är Mark djupt involverad i den dagliga verksamheten. Efter 20 år i branschen tycker han fortfarande att det är roligt att vara med där det händer.

 

Volvo FL i Dublin

– Jag är väldigt aktiv i verksamheten och hoppar fortfarande in själv när det behövs, kanske för att följa upp nya kunder eller sätta mig bakom ratten. Men det jag verkligen brinner för är att hitta rätt lösningar på kundernas utmaningar och att försöka överträffa deras förväntningar, säger han.

När beläggningen ökade insåg vi att det inte lönade sig att ha begagnade lastbilar i vagnparken eftersom de stod still så mycket på grund av underhåll.

Att Mark Clare blev ägare till en av de största oberoende åkerierna för livsmedelsdistribution i Irland var något som delvis hände av en slump. När han pluggat färdigt 1986 började han som butikschef i ett stort varuhus. Där lärde han sig vikten av att kunna ta människor och att vara serviceinriktad. På den tiden körde hans pappa mjölktransporter och under en kortare tid när hans pappa blev sjuk ryckte Mark in för att hjälpa till. Han insåg snabbt att han tyckte om att köra de tidiga mjölkrundorna och bestämde sig för att starta ett eget företag. 1997 grundade han CDS. Det dröjde inte länge förrän Mark upptäckte att det fanns ett behov av kyl- och frystransporter – och det blev startskottet för den framgångssaga som hans företag är i dag.

– När jag körde mjölkrundan var det många som frågade om jag kände någon i branschen som kunde köra kyltransporter till varuhusen. Min fru Ann-Marie och jag diskuterade saken och bestämde oss för att investera i en första temperaturkontrollerad lastbil. Det visade sig vara helt rätt beslut. Snart hade vi så mycket att göra att mjölken blev en bisyssla, berättar Mark Clare.

Företaget gick från klarhet till klarhet och 2001 fick de en ny värdefull kund i form av Aryzta Foods, den största leverantören av förgräddat bröd i landet. CDS har växt tillsammans med dem under årens lopp. Med tiden har de fördubblat vagnparken samtidigt som de har uppgraderat den till bättre standard. I dag är all deras utrustning temperaturkontrollerad. Merparten har variabel temperatur och snittåldern på utrustningen ligger på under fem år.

– Innan vi började jobba med Aryzta Foods hade vi inte ekonomin för att köpa nya lastbilar, så vi körde begagnade lastbilar av alla möjliga märken. När beläggningen ökade insåg vi att det inte lönade sig att ha begagnade lastbilar i vagnparken eftersom de stod still så mycket på grund av underhåll, förklarar han.

Mark träffade sedan flera tillverkare innan han bestämde sig för att inleda ett samarbete med Volvo Lastvagnar och lade sin första order på Volvo FE- och FL-modeller.

– Vi märkte snart hur bra prestandan var på de här lastbilarna och att de passade perfekt till vår stadsdistribution – de är väldigt lätta att köra på de smala gatorna i city. Så vi vände oss till Volvo igen för att köpa fler lastbilar och bestämde att Volvo FL skulle bli vår stadsdistributionslastbil. I dag består vagnparken till 90 procent av Volvolastbilar – så Volvos varumärke är vårt varumärke också nu.

Hälsar på kunden

Valet av lastbil till stadsdistributionen var oerhört viktigt för CDS, för det är ingen lätt sak att köra i centrala Dublin. Det är alltid liv och rörelse inne i stan och det pågår ett ständigt samspel mellan lastbilar, bilar, cyklister och fotgängare. Samtidigt har förarna ett tight körschema. När du levererar mat måste allt klaffa direkt och med 35 leveranser om dagen måste det vara enkelt för förarna att klättra i och ur hytten och att köra på de trånga gatorna. Förutom att köra lastbil ska förarna även fungera som varumärkesambassadörer – inte bara för CDS utan för deras kunder. Därför har förarna ofta sina egna rundor så att de kan bygga upp en personlig relation med personalen i de olika butikerna.

Det är inget enmansjobb – var och en på företaget är med och bidrar till våra framgångar.

– Det första vi tittar efter när vi rekryterar nya förare är hur de fungerar socialt. Vi ser förarna som ambassadörer för oss själva och våra kunders produkter. De måste kunna knyta kontakter med personerna bakom charkdisken eller butikscheferna och se till att de är nöjda med våra leveranser. Därför satsar vi mycket på utbildning, för att se till att våra förare vet exakt vad vi förväntar oss av dem när det gäller kundservice och kompetens.

Ända sedan dag ett har Mark satsat på att erbjuda toppservice. Han tror att hans framgångar till stor del beror på just det – att han strävar efter att göra kunderna nöjda genom att anpassa sig till deras behov. 

– Vi tillverkar inte någonting. Vår verksamhet bygger på kundservice. Därför måste vi ständigt sträva efter att förbättra oss. Vi ser hur kundernas behov förändras i branschen och jobbar hela tiden med att anpassa oss till de förändringarna. Det är otroligt viktigt att vår servicenivå alltid ligger på topp för att vi ska kunna leva upp till våra skyldigheter och löften till kunderna, säger han.

Förutom en tydlig vision om vad han vill uppnå i branschen tillsammans med effektiva processer och lastbilar tror Mark att företagets framgångar också beror på att han förstår vikten av att lyssna på medarbetarna och deras åsikter och förslag.

– Några av de bästa i branschen jobbar här för mig och de bidrar allihop med sin kompetens och kunskap. Det gör stor skillnad för resultatet. Det är inget enmansjobb – var och en på företaget är med och bidrar till våra framgångar. Så när vi utsågs till National Haulier 2017 för några månader sedan var det en fantastisk känsla för oss. Allt hårt arbete under många och långa dagar – över en natt fick vi lön för mödan inför 800 andra kolleger, säger Mark Clare med ett stort leende.

CDS

Historia: Clare Distribution Services (CDS) grundades 1997 av Mark Clare med målet att erbjuda förstklassiga transporttjänster.

Tjänster: De är specialiserade på distribution av temperaturkontrollerade produkter och kör kyl-, frys- och torrvaror och till viss del även läkemedelsprodukter.