"Jag växte upp i en lastbilsfamilj

Lennart Axelsson ler stolt när han kliver ur sin nytvättade Volvo FH på en frostbiten åker strax utanför Hestra. Lastbilarna har alltid funnits i hans liv.
K-Å Axelssons Åkeri AB i Hestra

Lennart Axelsson körde han hjullastare tills han fyllde 19 år och skaffade ett lastbilskörkort. Sedan dess har han kört lastbil. 1996 tog han över familjeföretaget.

– När jag var liten satt jag jämte pappa när han körde så ofta det gick. I efterhand förstår jag att mitt intresse för lastbilar gick ut över mina insatser i skolan, skrattar Lennart som sedan 1996 driver familjeföretaget K-Å Axelssons Åkeri AB i Hestra.

För Lennart har det alltid varit viktigt att lastbilarna ska vara snygga. När han var 16 år gammal handmålade han sin första lastbil. I dag håller han inte själv i penseln, men nog har han varit inblandad i designen.

– Blixten har vi haft på bilarna i säkert tio år. Då de flesta andra lastbilarna på den tiden hade ett randigt mönster ville jag göra något annorlunda. Färgkombinationen av blått och silver har vi haft ännu längre, sedan början av 90-talet. Jag såg en bil med de färgerna en gång och tänkte ”så vill jag att mina bilar också ska se ut”.

K-Å Axelssons Åkeri grundades 1969 av pappa Karl-Åke och har i dag 10 anställda och ett garage fyllt med fem lastbilar och en hjullastare. Samtliga Volvo. Just den här silverblå Volvo FH-lastbilen kan du se på vägarna från sen söndag till tidig lördag då den fraktar flis och spån mellan pappersbruk och pelletsfabriker.

– Eftersom alla våra fordon är bruksbilar som får slita hårt i ur och skur vill jag hålla designen så stilren som möjligt. Kladdig blir lastbilen förr eller senare ändå.

Axelssons Volvo FH

ÅRSMODELL: 2016
MOTOR: 13 liter, 540 hästkrafter
VÄXELLÅDA: I-Shift
AXELKONFIGURATION: 4x2
HYTT: Globetrotter
TRAILER: 5-axlad trailer från Eksjö Maskin & Truck

Relaterat innehåll

Levererar en perfekt mix

Vagnparksägaren Craig Fox har två enkla förklaringar till sin framgång inom transportbranschen. Han kör bara last som är lönande och transporterar många olika sorters varor....

Vägtåg på 175 ton i Australiens ödemark

I Australiens outback sitter 52-åriga Maxine Taylor bakom ratten på en Volvo FH 16 Tridem, som leder ett 175 ton tungt vägtåg. Hon har fyra släp bakom sig och en lång varm dag på vägen framför sig. Som dotter och änka till lastbilsförare hade hon ...

Gräver djupare i Köpenhamn

I Köpenhamn byggs en ny tunnelbanelinje. Att köra så mycket jord genom en miljonstad som Köpenhamn är en stor utmaning för lastbilsförarna. Johnny Olsen är en av dem och här berättar han om sin upplevelse av arbetet....

Filtrera artiklar

5 true 5