Lastvagnar

Nyckelfärdigt helhetsgrepp

Hiab och Joab är experter på lastväxlare och mångåriga samarbetspartner till Volvo Lastvagnar. Nu är de viktiga medspelare i konceptet Volvo Nyckelfärdig.
Montering i Joabs nya anläggning i Göteborg.
Både Joab och Hiab är utvalda leverantörer av lastväxlar till Volvo Lastvagnars Nyckelfärdigkoncept. På bilden pågår montering i Joabs nya anläggning i Göteborg.

Monteringshallen är mer än 100 meter lång och det är 15 meter upp till taket. Det är ljust, och från väggarna doftar det nymålat. Joab har satsat 50 miljoner kronor på en ny monteringsanläggning för sina svensktillverkade lastväxlare. Anläggningen ligger tre minuters bilväg från Volvo Lastvagnar i Tuve och fem minuter från det egna huvudkontoret. Inflyttningen i den 3 000 kvadratmeter stora anläggningen skedde i oktober.

– Ett av syftena är att öka kapaciteten och ge marknaden ännu snabbare leveranser. Nu har vi verkligen möjligheterna att göra det, säger marknadsdirektör Fredrik Ärlebo medan han visar runt i nybygget. Det är här på Hisingen i Göteborg som Joab arbetar specifikt med Volvos koncept Nyckelfärdig, som lanserades 2015.

– Tillsammans har vi tittat på vad merparten av alla åkare behöver. Grundkonceptet är att man kan välja tre olika typer av lastväxlare, och till det finns en hel palett med flera olika tillval. Det är lätt att välja för kunden, som får en väldigt genomtänkt bil. Hela processen innebär att det blir lastbilar efter kundens önskemål.

Alla nyckelfärdiga lastbilar kan servas och repareras i Volvoverkstäder – även påbyggnaderna.

– Kunden får en stor trygghet i att det verkligen är en helhetslösning, ett slags ”one stop shop”. Vi utbildar Volvos serviceverkstäder runtom i Sverige, från Ystad till Haparanda, om lastväxlarna.

Lastbilarna kommer direkt från Volvofabriken i Tuve och är redo för montering av påbyggnationer. Joabs uppdrag är att montera lastväxlarna, testa bilarna fullastade och besiktiga på plats innan de rullar ut mellan de stora dörrarna i den ena kortändan av huset.

På anläggningen finns två produktionslinor. De 15 montörerna rör sig metodiskt, lugnt och fokuserat i de olika momenten runt lastbilarna. En leankoordinator följer arbetet för att optimera flödena.

– Från start till mål arbetar vi i snitt med en bil här inne i mellan 25 och 45 timmar. Vår effektivitet gör att kunden får sin bil snabbt, säger Peter Olsson, som är försäljningschef på Joab.

 

Volvo Lastvagnar har samarbetat med Joab sedan företaget startade 1963. Peter Olsson jobbade själv på Volvo tidigare och beskriver Joab som Tuvefabrikens ”förlängda arm”. Det är ett tydligt givande och tagande.

– Volvo Lastvagnar förbereder så mycket de kan för ett så smidigt montage som möjligt, som att frigöra plats vid sidan av chassit och fördra el i hytten. Vi stämmer av orderläget hela tiden för att möta kundernas behov, och våra respektive försäljnings- och teknikavdelningar har så gott som daglig kontakt med varandra. Det är en ständig dialog. Vi har tillsammans kommit fram till påbyggnadsanvisningar för hur allt monteras. Vår uppgift är att hålla den avtalade leveranstiden, säger Peter Olsson.

Det andra företaget som levererar lastväxlare till Volvo Lastvagnars Nyckelfärdigkoncept är företaget Hiab. Deras lastväxlare monteras i ett påbyggnadscenter i Volvo Lastvagnars fabrik.

– ”Kroken” lackas i Volvofärger och förbereds med fäste och kablage i vår finska fabrik. Samtidigt i Tuve förbereds chassit på deras produktionslina med anslutningar för Hiablastväxlaren. Vi anpassar dem efter deras chassi och på så sätt optimeras flödet och ledtiderna, säger Hans Winscher, marknadschef för Hiab Norden.

Lastväxlaren under namnet Multilift tillverkas i finska Raisio utanför Åbo. Produktionen är till stora delar automatiserad med robotmontering och -svetsning.

En nyckelfärdig Volvo med Hiablastväxlare färdigställs på en dag och är sedan redo att gå ut direkt till återförsäljarnätet.

– Vi började resan tillsammans för många år sedan. Vi har respekt för Volvo Lastvagnar och är glada över att de ser oss som en naturlig leverantör till Tuvefabriken för deras lastväxlare. Det är kul att vi förknippas så starkt med varumärket, säger Hans Winscher.

Han är imponerad över hur snabbt Volvos Nyckelfärdigkoncept har vuxit.

– Historiskt sett har man sålt en komplett lastbil enligt ett koncept där bilarna är ganska lika varandra. Marknaden de senaste åren har svängt över på lastväxlarsidan till att man eftersträvar färdiga bilar med kort leveranstid, fler varianter och tillval, säger han.

 

Fördelarna för kunden är många. Hans Winscher förklarar att det nya nu – och som är några av de största vinsterna med Nyckelfärdig – är att man inkluderar servicekontrakt, olika finansieringsmodeller och flera paket för slutkunden, helt i riktning med hur marknaden utvecklas. Här jobbar Hiab på samma linje som Volvo Lastvagnar med att ha kundanpassade lösningar och bredare utbud. Monteringen av Multilift i Tuvefabriken startade 2002 och har under åren gett ett stort kunskapsutbyte som har utvecklat båda företagen.

– Det är enkelt att arbeta med Volvo Lastvagnar. Vi har djupa relationer och trygga processer. Vi är båda stora globala aktörer med liknande visioner och finns på alla marknader.

Både Hiab och Joab är utvalda som leverantörer på grund av deras premiumproduktioner och för att de delar Volvos värderingar för miljö och socialt ansvarstagande.

– Vi gillar verkligen Volvos syn på användarvänlighet, miljötänk och säkerhet. Vi arbetar själva mycket med energieffektivitet, kundfokus och ett aktivt säkerhetsarbete med allt från oslagbar livslängd till ergonomiska manöverdon och miljöeffektiva optioner. Det är också imponerande att på nära håll få vara en del av Volvo Lastvagnars processer och deras arbete med kvalitetssäkring, säger Hans Winscher.

Joab

Grundades i Göteborg 1963 och har i dag 275 anställda runt om i Sverige. Joab utvecklar, tillverkar och säljer liftdumprar, lastväxlare, skiftessystem och sopbilar. Företagets kunder är privata och kommunala återvinningsentreprenörer, åkerier, lastbilstillverkare, lastbilsåterförsäljare och andra påbyggare. Verksamheten bedrivs i dag i Göteborg, Mellerud, Lessebo, Täby och Blomstermåla och omsättningen är 660 miljoner kronor.

Hiab

Grundades 1944. Hiab är ett helägt dotterbolag i koncernen Cargotec, som finns i 120 länder och som är världens största tillverkare och leverantör av lasthanteringslösningar. Cargotec har 11 000 anställda globalt. Hiab har samarbetat med Volvo Lastvagnar sedan 2002.