Lastvagnar

"Jag gillar att lösa problem"

Malin Andersson har varit intresserad av bilar så länge hon kan minnas. Kanske inte så konstigt när man växer upp i en biltokig familj. – Flera i familjen håller på med folkrace och rally, så jag har hållit på med motorer sedan jag var liten, säger hon.
Malin kör bärgningsbil för Bärgnings-Niklas på Tjörn, som är anslutet till Assistancekåren.
Malin kör bärgningsbil för Bärgnings-Niklas på Tjörn, som är anslutet till Assistancekåren.

Trots det utbildade Malin sig till kock och servitris under gymnasietiden, men strax efter studenten tänkte hon om och tog lastbilskort. Och sedan sju år tillbaka kör hon bärgningsbil för Assistancekåren.

– Det är ett himla roligt jobb, för det finns ingen dag som är den andra lik. Man vet aldrig var man hamnar, men det handlar alltid om problemlösning och det gillar jag.

Malin och två av hennes kollegor delar på området Tjörn–Orust–Stenungsund i södra Bohuslän. Efter ett larm dirigeras bärgningsbilen ut till olycksplatsen.

– Det kan handla om ett stopp på Tjörnbron, en olycka på Orust eller en bil på en åker. Är det personbilar som behöver bärgas löser jag det själv, men om det är en lastbil eller någon som har vält så behöver vi vara minst två, säger hon.

Tidigare körde Malin en äldre Volvo FL6, men nu har hon bytt till en ny Volvo FL.

– Den är lätt och smidig att jobba med och tar sig in överallt, samtidigt som den är rejäl och tar sig fram bra i vinterväglag. Storleken är perfekt för bärgning av personbilar. Vi har lite andra bilar också, som tungbilar för bärgning av lastbilar och bussar, men jag föredrar Volvos koncept och byggnation.