Nya Volvo FMX är en oerhört tuff lastbil, för riktigt tufft arbete

Vår mest robusta lastbil någonsin

Stark nog att dra upp till 32 ton. Robust nog för att kunna köra in i en betongvägg och sedan rulla vidare. Stötfångarens hörn är tillverkade av tre millimeter tjockt högvärdigt stål. Strålkastarna har fått en mindre utsatt placering högre upp. Om du ändå råkar orsaka en större skada (vilket knappast är troligt) isoleras skadan av de separata panelerna. De synliga skruvarna gör det lätt för dig att byta delen själv. Detta och mycket annat hjälper till att hålla din Volvo FMX där den hör hemma – ute på arbetsplatsen.

Vi har lagt till en hel del stålkomponenter – men viktuppgången är minimal, kanske fem, sex kilo. Ändå har den blivit betydligt mer robust.

Hans Bergqvist

Volvo FMX-designer, Volvo Lastvagnar

Stark konstruktion

Fyrkantigt tänk

Den nya dragbalken, den nya viltfångaren, den nya hasplåten – allt sitter ihop med den främre skyddsbalken med enorma fästkomponenter. Resultatet är en mycket robust, fyrkantig front. Konstruktionen absorberar stötar från kollisioner i låg hastighet, och egenfrekvensen och därtill hörande hyttskakningar elimineras nästan helt och hållet. 

Tonvis med bogserkraft

Bogserkroken

En helgjuten järnkrok som är så stark att den klarar en belastning på upp till 32 ton. Så stark att om lastbilen vilar på sina axlar mot underlaget samtidigt som hjulen spinner kan en grävmaskin – eller en annan Volvo FMX – få loss dig på nolltid. Och eftersom den sitter väldigt lättillgängligt kan du dessutom använda den som stege för att klättra upp på lastbilens front.

Vår bogseranordning bjuder på ännu fler fördelar
Klarar krocktesterna bra

Krocktestad

I ett av våra tester har vi försökt penetrera fronten med en stålstolpe – med upp till tre tons tryck. (Lådkonstruktionen beter sig då som en fjäder och återfår sin ursprungliga form nästan helt och hållet.) I ett annat test har vi kört in i ett tungt betongblock. (Stålfronten böjer sig något, men återtar sedan i princip sin ursprungliga form.) Och det är bara några av alla våra olika krocktester. Så när vi säger att Volvo FMX är vår mest robusta lastbil någonsin menar vi det verkligen.

Sök efter en återförsäljare

Redo för en verkligt robust lastbil?

Din lokala Volvoåterförsäljare visar dig gärna vad det är som gör Volvo FMX till vår mest robusta lastbil någonsin.

Sök efter en återförsäljare