Mindre insats med innovativt styrsystem

Bara kör

I‑Shift gör jobbet enklare, säkrare och betydligt bekvämare. Du slipper den tröga kopplingspedalen och behöver inte kämpa med växelspaken. Varje växling sker med precis rätt timing. Enkelheten gör ditt jobb som förare mindre ansträngande och hjälper dig att hålla fokus på vägen och trafiken omkring dig. Om du vill växla manuellt kan du använda knappen på växelspaken och får genast full kontroll över växlingen.

Systemet samverkar med övriga funktioner för att ge en behaglig och effektiv körupplevelse

Spara bränsle

I-Shift är konstruerad för att spara bränsle – upp till 5 procent De interna energiförlusterna är låga – lägre än hos manuella växellådor – men det är elektroniken som verkligen gör skillnad. Varje växling sker med precis rätt timing. Motorn arbetar inom sitt mest effektiva varvtalsintervall både i ekonomiläge och prestandaläge. I nedförsbackar inaktiveras dessutom motorn av I‑Roll. Systemet utnyttjar i stället lastbilens rörelseenergi maximalt och sparar upp till två procent bränsle till.

Systemet har utvecklats ur en osynkroniserad manuell växellåda

Så fungerar det

I‑Shift är baserad på en ”klassisk” osynkroniserad manuell växellåda. Det är därför den har en så kompakt konstruktion och så låga energiförluster. Själva magin sker i den elektroniska styrenheten, som hanterar kopplingen och växlingarna. Systemet använder information om hastighet, vikt, vägens lutning och vridmoment och utför varje växling med maximal precision. Systemet kommunicerar även med motorn, som justerar varvtal och bromsar för bästa möjliga prestanda.

I-Shift kan styras med hjälp av fyra reglage på instrumentbrädan

Platsbesparande reglage

I‑Shift är så effektiv att du knappt behöver använda växelspaken. Om du vill spara plats i hytten kan du skippa växelspaken helt och hållet och i stället välja fyra reglage på instrumentbrädan.

I‑Shift med krypväxlar – starta var du vill

I‑Shift med krypväxlar – starta var du vill

I‑Shift har blivit ännu mer flexibel och lättkörd. Automatväxellådan finns nu med både en och två krypväxlar – och dessutom kan du välja till extra backväxlar. Om du transporterar tung last vet du att det ibland kan vara svårt att starta från stillastående, särskilt i kuperad terräng och vid dåliga vägförhållanden. Det kan sluta med att du måste lossa lasten eller till och med be om bogserhjälp, vilket kan få förödande konsekvenser för tillgängligheten och produktiviteten. Utrusta din Volvo FM med I‑Shift med krypväxlar så slipper du den typen av bekymmer. Startförmågan förbättras dramatiskt och belastningen på kopplingen minskar med upp till 75 procent, vilket gör att antalet onödiga reparationer minskar.

Långsamt men effektivt

Långsamt men effektivt

Kan I‑Shift med krypväxlar verkligen bidra till förbättrad bränsleekonomi? Absolut. Tidigare måste du nämligen ge avkall på bränsleekonomin till förmån för bättre startförmåga. Tack vare krypväxlarna kan vi nu specificera lastbilen med snabbare bakaxelutväxling, vilket gör att du – vid körning på bra vägar – kan behålla marschhastigheten vid betydligt lägre varvtal. Detta kan sänka bränsleförbrukningen med flera procent.

Full kontroll i alla riktningar

Full kontroll i alla riktningar

Manövrering i låg hastighet är en av de mest krävande delarna av jobbet. I‑Shift med krypväxlar har en utväxling på upp till 32:1 (och upp till 37:1 vid backning) och gör därmed att du kan köra i så låga hastigheter som 0,5–2 km/h. Du har alltid full kontroll, vilket hjälper dig att parkera med stor precision när du ska lasta eller lossa. På så sätt undviker du olyckor som kan förstöra din planering och påverka produktiviteten negativt. 

Säg ja till fler jobb

Säg ja till fler jobb

I‑Shift med krypväxlar gör lastbilen mer mångsidig, så att du kan använda samma lastbil i många olika körförhållanden och för många olika typer av uppdrag. Kör du både på väg och i terräng? Behöver du kunna transportera riktigt tung last? Arbetar du på hög höjd? Har du uppdrag som kräver extra låga hastigheter? Inga problem.

Krypväxelmodulen gör att längden och vikten för I-Shift ökar med endast 120 mm respektive 48 kg.

Hur vill du ha din I-Shift?

Hur vill du ha din I-Shift?

Tack vare programvaran kan du anpassa I-Shift efter dina körförhållanden. Välj mellan fyra tilläggspaket – Anläggning, Distribution, Fjärrtransport eller Tung transport – samt ett antal tillbehör som I‑See, krypväxlar och extra kraftuttag.

I-Shift och I-See samverkar så att du kan spara bränsle

I-See: spara mer

I kuperad terräng samverkar I‑Shift och I‑Shift Dual Clutch med vår intuitiva I‑See-teknik, vilket ökar bränslebesparingarna ytterligare.

Ta reda på hur I-See fungerar
Sök efter en återförsäljare

Redo för I-Shift?

Ta chansen att uppleva den själv. Kontakta din lokala Volvoåterförsäljare.

Sök efter en återförsäljare