Volvo FL med fyra eller sex cylindrar

Möt din nya motor

Med sitt breda effektområde och imponerande respons passar Volvos D8K-motor perfekt för distributionstransporter i innerstaden. Den mindre och lättare D5K-motorn är avsedd för totalvikter på mellan 10 och 16 ton. Den är en av marknadens starkaste och mest kraftfulla 4-cylindriga motorer.

Den breda och plana momentkurvan är typisk för Volvo FL-motorerna

För en garanterat bekväm körupplevelse

Snabb acceleration. Goda köregenskaper i låga hastigheter. Förstklassig dragkraft. D5K- och D8K-motorerna har ett bredare och flackare vridmoment och bättre respons vid låga varvtal. Det maximala vridmomentet är mellan 800 och 900 Nm för D5K och mellan 950 och 1 050 Nm för D8K, vilket minskar behovet av att växla markant.

Hur många hästkrafter vill du ha?

Oavsett vilken av motorerna som sitter i din Volvo FL har du den kraft du behöver: 210 eller 240 hk för D5K, 250 eller 280 hk för D8K. Tillsammans med de enastående köregenskaperna och den blixtsnabba responsen ser de kraftfulla motorerna till att du kommer dit du ska snabbt och effektivt.

Motorprogrammet för Volvo FL

  Hk kW Vridmoment
D5K210 210 154 800 Nm
D5K240 240 177 800 Nm
D8K250 250 184 950 Nm
D8K280 280 206 1 050 Nm
5-litersmotor för biodiesel finns som alternativ

Redo för biodiesel

Alla effektnivåer av D5K- och D8K-motorerna är certifierade för syntetisk diesel (HVO). En version av D5K 240-motorn drivs av ren biodiesel (B100) och är Euro 6-certifierad. Den är det perfekta valet om du vill ha ett miljövänligare alternativ och ta del av eventuella skattelättnader på din marknad.

Kraftuttag för lasthanteringsutrustning

Kraftuttag

Få kraft till din lasthanteringsutrustning. Kraftuttagen överför kraft från motorn till separata påbyggnader, som kranar eller cementblandare. Till Volvo FL finns en lång rad kraftuttagsalternativ som kan skräddarsys efter dina behov.

Visa specifikationer för kraftuttag
Euro 6-motorernas bränsleeffektivitet och kraft är i nivå med Euro 5-motorernas.

Samma effekt, lägre utsläpp

Våra Euro 6-motorer är ett stort steg framåt mot renare transporter och minskad miljöpåverkan. Kraften och bränsleeffektiviteten är lika hög som hos Euro 5-modellerna, men vi har halverat partikelutsläppen och minskat kväveoxidutsläppen med nästan 80 procent.

Volvos Euro 6-lösning

Vår Euro 6-lösning

1. Motorn
De nya motorkomponenterna förbättrar gasflödet och ser till att avgaserna har exakt rätt temperatur när de når efterbehandlingssystemet.

2. Den sjunde insprutaren
En särskild dieselinsprutare används för värmehantering i DOC och säkerställer att dieselpartikelfiltret och SCR-systemet fungerar korrekt.

3. Dieseloxidationskatalysatorn (DOC)
DOC producerar den kvävedioxid (NO2) som är nödvändig för att dieselpartikelfiltret (DPF) effektivt ska kunna förbränna partiklarna. Under kalla förhållanden producerar den också den värme som krävs för regenereringen.

4. Dieselpartikelfilter (DPF)
Filtret samlar upp och lagrar partiklarna (PM) tills de förbränns automatiskt under regenereringen. Regenereringen sker automatiskt – du behöver inte själv vidta några åtgärder.

5. Selective Catalytic Reduction (SCR)
I blandningszonen sprutas AdBlue in i avgaserna. När de når katalysatorn förvandlas kväveoxiderna (NO2) till de ofarliga ämnena kvävgas och vatten.

6. Katalysatorn för ammoniakrester (ASC)
Det sista steget före avgasröret, där eventuella ammoniakrester (NH3) avlägsnas.

Dieselpartikelfiltret

Styrd regenerering

D5K- och D8K-motorerna har ett dieselpartikelfilter (DPF). Det fångar upp och behandlar de mikroskopiska sotpartiklarna i avgaserna under regenereringen, så att endast finkornig aska blir kvar. Processen sker automatiskt, men om manuell regenerering behövs – exempelvis i en miljözon – meddelas du i god tid.

Sök efter en återförsäljare

Känn kraften

Besök gärna din lokala Volvoåterförsäljare och testa våra D5K- och D8K-motorer. Där kan du också få svar på alla dina frågor.

Sök efter en återförsäljare