Från första stund har Volvo Dynamic Steering gett perfekt stabilitet vid höga hastigheter, full kontroll vid låga hastigheter och mindre påfrestningar på förarens muskler. Nu hjälper systemet dig också att undvika avkörningar och oavsiktliga körfältsbyten, ger dig möjlighet att ställa in ratten efter dina önskemål och kan till och med erbjuda fjärrstyrning.

Video som visar hur Volvo Dynamic Steering fungerar

Så fungerar Volvo Dynamic Steering

Intelligent styrteknik

Vår patentskyddade teknik kombinerar den konventionella hydrauliska servostyrningen med en styrstångsmonterad elmotor. Utifrån signaler från olika sensorer kan den elektroniska styrenheten (ECU, Electrical Control Unit) avgöra vart lastbilen är på väg och vilka intentioner föraren har. Motorn regleras 2 000 gånger i sekunden, enligt en princip med extra servokraft. Den korrigerar på så sätt oönskade styrrörelser och tillför extra vridmoment vid behov. Volvo Dynamic Steering finns nu för alla axelkonfigurationer – även för dem med dubbla framaxlar.

Volvo FH16 dynamisk styrning i höga hastigheter

Avslappnad körning i alla hastigheter

I höga hastigheter hjälper Volvo Dynamic Steering till att hålla rätt kurs. Vid lägre hastighet och precisionskörning ger den dig all styrkraft du behöver, oavsett hur tung lasten är. Vi skämtar inte när vi säger att du kan styra Volvo FH16 med ett finger.

Lastbilsförare som backar med Volvo Dynamic Steering

Backa – lätt som en plätt

Äntligen slipper du slita för att backa en fullastad lastbil. Med Volvo Dynamic Steering backar du med perfekt precision. Du styr nästan helt utan ansträngning och ratten återgår automatiskt till utgångsläget efteråt. Den förbättrade riktningsstabiliteten gör att du kan backa över 100 meter utan att hamna ur kurs.

Volvo FH16 med tridemaxlar och släp

Rätt kurs i alla lägen

Kommer du ihåg hur du alltid behövde räta upp lastbilen efter en inbromsning på ojämnt underlag? Nu slipper du det. Hur du måste kompensera för gropar, spårbildning och markeringar i vägbanan? Nu märker du dem knappt. Volvo Dynamic Steering kompenserar till och med för starka sidovindar. Så du kan lugnt lätta på greppet om ratten – lastbilens kurs ändras bara när du vill det.

En förares händer på ratten

Dynamisk körning

Volvo Dynamic Steering med personliga inställningar ger dig kontrollen. Det är du själv som ställer in rattmotståndet så att det passar körförhållandena och dina önskemål. Du kan antingen välja en förinställning eller en helt skräddarsydd inställning. Resultatet? Den hjälper dig få exakt den körupplevelse du vill ha.

Så här fungerar det
Volvo FH som körs i kall miljö

Undvik avkörningar

Volvo Dynamic Steering med styrassistans minimerar risken för avkörningsolyckor. Om systemet registrerar att lastbilen börjar glida aktiveras en lätt korrigering av rattrörelsen. På så sätt får du hjälp att styra i motsatt riktning och stabilisera fordonet – till och med innan du har märkt att något håller på att hända.

Så här fungerar det
Volvo FH som kör bredvid en Volvobil

Ligg kvar i rätt fil

Volvo Dynamic Steering med körfälts-assistans minimerar risken för vältolyckor och kollisioner med andra fordon. Om lastbilen råkar komma för nära körfältsmarkeringen får du hjälp av systemet att återgå till avsedd riktning via en lätt styrkorrektion. Den är knappt märkbar, men tar säkerheten till en helt ny nivå.

Så här fungerar det
En förare som styr Volvo FH med en fjärrkontroll utifrån

Välkommen till din nya hytt

Med Volvo Dynamic Steering med Fjärrstyrning kan du köra lastbilen via en fjärrkontroll. En utmärkt lösning om du ska göra många små förflyttningar av lastbilen kombinerat med arbetsuppgifter utanför hytten. Produktiviteten förbättras, för att inte tala om hur mycket smidigare arbetsdagen blir.

Så här fungerar det
Sök efter en återförsäljare

Vad sägs om att testa vårt dynamiska styrsystem?

Upplev ditt livs lättaste provkörning hos din lokala Volvoåterförsäljare.

Sök efter en återförsäljare