Volvo FH16 med I‑Shift Dual Clutch på vägen

Bara kör

I‑Shift gör jobbet enklare, säkrare och betydligt bekvämare. Du slipper den tröga kopplingspedalen och behöver inte kämpa med växelspaken. Varje växling sker med precis rätt timing. Enkelheten gör ditt jobb som förare mindre ansträngande och hjälper dig att hålla fokus på vägen och trafiken omkring dig. Om du vill växla manuellt kan du använda knappen på växelspaken och får genast full kontroll över växlingen.

Spara bränsle

Spara bränsle

I-Shift är konstruerad för att spara bränsle. De interna energiförlusterna är låga – lägre än hos manuella växellådor – men det är elektroniken som verkligen gör skillnad. Varje växling sker med precis rätt timing. Motorn arbetar inom sitt mest effektiva varvtalsintervall både i ekonomiläge och prestandaläge. I nedförsbackar inaktiveras dessutom motorn av I‑Roll. Systemet utnyttjar i stället lastbilens rörelseenergi maximalt och sparar upp till två procent bränsle till.

Så fungerar det

Så fungerar det

I‑Shift är baserad på en ”klassisk” osynkroniserad manuell växellåda. Det är därför den har en så kompakt konstruktion och så låga energiförluster. Själva magin sker i den elektroniska styrenheten, som hanterar kopplingen och växlingarna. Systemet använder information om hastighet, vikt, vägens lutning och vridmoment och utför varje växling med maximal precision. Systemet kommunicerar även med motorn, som justerar varvtal och bromsar för bästa möjliga prestanda.

Volvo FH16 krypväxel

Förstärkt I‑Shift för krävande användningsområden

Om du kör i extremt tuffa förhållanden kommer du att uppskatta den förstärkta I-Shift-växellådan. Den är framtagen speciellt för miljöer där man ofta kör uppför eller nedför lutningar på över tio procent eller kör i extremt svår terräng. Det innebär att I‑Shift nu kan fås för förhållanden där manuell växellåda eller automatisk Powertronic tidigare var de enda alternativen.

Förbättrad startförmåga i kuperad terräng

I‑Shift med krypväxlar – starta var du vill

I‑Shift har blivit ännu mer flexibel och lättkörd. Automatväxellådan finns nu med både en och två krypväxlar – och dessutom kan du välja till extra backväxlar. Om du transporterar tung last vet du att det ibland kan vara svårt att starta från stillastående, särskilt i kuperad terräng och vid dåliga vägförhållanden. Det kan sluta med att du måste lossa lasten eller till och med be om bogserhjälp, vilket kan få förödande konsekvenser för tillgängligheten och produktiviteten. Utrusta din Volvo FH16 med I‑Shift med krypväxlar så slipper du den typen av bekymmer. Startförmågan förbättras dramatiskt och belastningen på kopplingen minskar med upp till 75 procent, vilket gör att antalet onödiga reparationer minskar.

Volvo FH16 lägre bränsleförbrukning.

Långsamt men effektivt

Kan I‑Shift med krypväxlar verkligen bidra till förbättrad bränsleekonomi? Absolut. Tidigare måste du nämligen ge avkall på bränsleekonomin till förmån för bättre startförmåga. Tack vare krypväxlarna kan vi nu specificera lastbilen med snabbare bakaxelutväxling, vilket gör att du – vid körning på bra vägar – kan behålla marschhastigheten vid betydligt lägre varvtal. Detta kan sänka bränsleförbrukningen med flera procent.

Perfekt kontroll i mycket låga hastigheter

Full kontroll i alla riktningar

Manövrering i låg hastighet är en av de mest krävande delarna av jobbet. I‑Shift med krypväxlar har en utväxling på upp till 32:1 (och upp till 37:1 vid backning) och gör därmed att du kan köra i så låga hastigheter som 0,5–2 km/h. Du har alltid full kontroll, vilket hjälper dig att parkera med stor precision när du ska lasta eller lossa. På så sätt undviker du olyckor som kan förstöra din planering och påverka produktiviteten negativt.

Ökar lastbilens mångsidighet

Säg ja till fler jobb.

I‑Shift med krypväxlar gör lastbilen mer mångsidig, så att du kan använda samma lastbil i många olika körförhållanden och för många olika typer av uppdrag. Kör du både på väg och i terräng? Behöver du kunna transportera riktigt tung last? Arbetar du på hög höjd? Har du uppdrag som kräver extra låga hastigheter? Inga problem. Krypväxelmodulen gör att längden och vikten för I-Shift ökar med endast 120 mm respektive 48 kg.

Volvo FH16 flyttar gränserna

Flyttar gränserna

Ta en titt på en Volvo FH16 med I-Shift med krypväxlar som tar sig an en massiv utmaning på 750 ton.

Hur vill du ha din I-Shift?

Hur vill du ha din I-Shift?

Tack vare programvaran kan du anpassa I-Shift efter dina körförhållanden. Välj mellan fyra tilläggspaket – Anläggning, Distribution, Fjärrtransport eller Tung transport – samt ett antal tillbehör som I‑See, krypväxlar och extra kraftuttag.

Så här sparar I-See bränsle i kuperad terräng

I-See: maximerar effektiviteten och besparingarna

I kuperad terräng samverkar I‑Shift och I‑Shift Dual Clutch med vår intuitiva I‑See-teknik, vilket ökar bränslebesparingarna ytterligare.

Ta reda på hur I-See fungerar
Sök efter en återförsäljare

Köra Volvo FH16

Vill du uppleva I‑Shift i praktiken? Kontakta din lokala Volvoåterförsäljare så får du ge dig ut och provköra.

Sök efter en återförsäljare