HÅLL FARTEN UPPE. SPARA BRÄNSLE

Att hålla farten och samtidigt spara bränsle kan vara en svår balansgång. Vi förstår att det är en ständig utmaning att leverera i tid och samtidigt hålla nere kostnaderna. Därför har vi utvecklat en unik drivlina som ger ökad prestanda. Och bättre bränsleekonomi.

Din lönsamhet är mycket viktig för oss. Genom att öka snitthastigheten kan du öka din egen produktivitet. Och kundernas. Samtidigt som du sparar bränsle och minskar din miljöpåverkan.

Visst låter det enkelt? Fortsätt läsa.

Så funkar det

Utforska de tekniska funktionerna som gjorde stuntet med skärmflygningen möjligt. Allt handlar om att hålla en hög snitthastighet med hjälp av den unika drivlinan som ger prestanda utan avbrott – och samtidigt sänker bränsleförbrukningen.

DE VIKTIGASTE DELARNA I PRESTANDA OCH BRÄNSLE

Växellådan I-Shift Dual Clutch

I-SHIFT DUAL CLUTCH – DEN UNIKA VÄXELLÅDAN

Två växellådor i en. Inga avbrott i kraftöverföring eller vridmoment. Högre snitthastighet. Men ändå lägre bränsleförbrukning.

Vår unika växellåda I-Shift Dual Clutch ger en mjukare och bekvämare körning än någonsin tidigare. De mjuka och smidiga växlingarna höjer lastbilens prestanda. Det ger en oavbruten kraftöverföring som kommer att revolutionera din körteknik – och öka din produktivitet.

I-Shift Dual Clutch med krypväxlar

BÄTTRE STARTFÖRMÅGA MED KRYPVÄXLAR

I-Shift med krypväxlar. Utvecklad för tunga transporter och anläggningstrafik. Den snabbare bakaxelutväxlingen gör det möjligt att hålla marschhastighet vid mycket lägre varvtal. Och lägre varvtal sparar bränsle. Att starta från stillastående med tung last blir också mycket lättare. Även vid extrema förhållanden med upp till 325 ton i lasten.

Närbild på Volvos Euro 6-godkända D13-motor

MER EFFEKT. MINDRE BRÄNSLE

Effektivare än någonsin. Den perfekta balansen mellan körbarhet och bränsleekonomi.

Vår nya integrerade drivlina består av en förbättrad Euro 6-motor och Volvos unika I-Shift. Kompressionsförhållandet har höjts på D13-motorn på 420 och 460 hk. Det finns också en ny, optimerad turbokompressor på D13-varianterna på 500 och 540 hk.

Flera uppgraderingar har gjorts på motor och växellåda. En tydlig förbättring av prestanda och bränsle.

Volvo FH-bakaxel

RÄTT UTVÄXLING

Vad menar vi med rätt utväxling? Allt handlar om bakaxlar. De är det sista ledet i en effektiv kedja, som levererar kraft från motorn till lastbilens hjul.

Vi har gett bakaxeln den rätta utväxlingen för fjärrtransport, så att den kan fungera i perfekt harmoni med vår D13-motor och I-Shift Dual Clutch-växellåda. Resultatet? Lägre varvtal, bekvämare körning och högre bränsleeffektivitet.

En förare med en Volvo FH-lastbil

DEN MÄNSKLIGA FAKTORN

Det är i stort sett en självklarhet att ny teknik ger högre bränsleeffektivitet och säkerhet. Men det finns en faktor som är viktigare än alla andra. Föraren.

Våra kurser är utformade för att skapa bättre förare. Säkrare förare. Effektivare förare. Det är en lönsam investering för alla transportföretag.

Kombinera gärna detta med vägledning om hur man använder Dynafleet Bränsle och miljö, så har du goda möjligheter att öka lönsamheten för både dig och dina uppdragsgivare.

En silverfärgad Volvo FH 540 i solnedgången

I-CRUISE HJÄLPER TILL ATT HÅLLA JÄMNA FART

Intelligent farthållare. I-Cruise justerar hastigheten för att hålla bränsleförbrukningen nere. Detta hjälper dig inte bara att öka produktiviteten genom en hög snitthastighet. Det bidrar också till säkrare och bekvämare körning.

En silverfärgad Volvo FH 540 som kör uppför en backe

ALLA VÄGAR MEMORERAS MED I-SEE

På vilken rutt kan du spara mest bränsle? I-See memorerar och lagrar alla backar i en central databas så att andra lastbilar kan dra nytta av informationen. Med hjälp av dessa uppgifter undviker föraren onödiga växlingar eftersom lastbilen reagerar automatiskt på lutningar under körningen. Utan kartor eller GPS.

Kombinera I-Cruise med I-See, så får du en trofast och bränslebesparande partner.

Närbild av däcktrycksventil

KONTROLLERA DÄCKTRYCKET

Det är lätt att underskatta hur viktigt däcktrycket kan vara för lönsamheten. I kombination med korrekt inställda hjul och axlar kan rätt däcktryck hjälpa dig att spara bränsle och pengar på lång sikt.

Volvo Lastvagnars ikon för motoravstängning

STÄNG AV OCH SPARA BRÄNSLE

Små förändringar kan göra stor skillnad. Motordrivna komponenter förbrukar bränsle när de används. Tryckluftskompressorer. Styrservopumpar. Och själva motorn. Om du stänger av dem när de inte används kan du spara bränsle. Och pengar.

Volvo Lastvagnars energibesparande däck

Energibesparande däck

Våra däck hjälper dig att ta fram det bästa hos din lastbil. Exempelvis är 315/70 R22.5-däcken specifikt utformade för fjärrtransport. De sparar bränsle för just dina uppdrag.

Kundberättelser

Olssons Åkeri - Volvo FH kör i allé

”Du vinner mycket tid. Speciellt ju längre och tyngre backarna är"

Den unika dubbelkopplingslådan I-Shift Dual Clutch växlar blixtsnabbt utan att lastbilen tappar hastighet. Den mjuka och dynamiska accelerationen gör livet bekvämare och enklare för föraren. Se Bennesveds Åkeri och Wiiks Transports erfarenheter av växellådan.

Indseth Transport AB

"Fuel Advice sporrar till förbättring"

Indseth Transport AB hade svårt att få upp intresset att spara bränsle. Många förare ville utföra sina uppdrag så snabbt som möjligt och fokus på bränsle kom i andra hand. Tack vare tjänsten Fuel Advice förändrades inställningen.

Olssons Åkeri - Volvo FH kör i allé

3,5 liter milen med 60 ton? Olssons Åkeri vet att det går

För några år sedan bestämde sig Olssons Åkeri för att sänka sina bränslekostnader och det har gett resultat. "Den nya Volvo FH:n går riktigt snålt och genom att också använda Dynafleet och Fuel Advice sparade vi 1,5 miljoner kronor förra året", säger Mathias Olsson som är fjärde generationen i åkeriet.

Sandahls Goods & Parcel - Lastbil på sädesfält

Förarna på Sandahls tävlar i bränslesnål körning

Med en flotta på ett par hundra lastbilar innebär varje procents bränslebesparing stora belopp. För att motivera förarna att spara på dieseldropparna ordnade Sandahls Goods & Parcel en tävling som gav 5 % minskad förbrukning.