Lastvagnar

Låt inte terrängen stoppa dig

Volvo FMX – extrem framkomlighet

När vägen är täckt av lera eller sand gäller det att hålla lastbilen i rörelse för att undvika problem. En drivande framaxel med automatisk framhjulsdrift (ATC) och upp till 300 mm markfrigång ser till att du kan göra det. Om du har en Volvo FMX med 4×4-, 6×6-, 8×6- eller 10×6-konfiguration kopplar den här funktionen automatiskt in drivningen på framaxeln i exakt det ögonblick du behöver den – och kopplar ur den när den inte längre behövs. Du kan välja till en mängd olika tillval som gör det enklare att köra din Volvo FMX i svår terräng.

Drivande framaxel

Du kan beställa din Volvo FMX med en drivande framaxel i en 4×4-, 6×6-, 8×6- eller 10×6-konfiguration om du inte vill behöva känna dig begränsad i utmanande terräng. Den drivande framaxeln har en placering som ger lastbilen en bättre frigångsvinkel fram. Den är utformad för att vara kraftfull och smidig. Parallellstaget bakom axeln är integrerat, vilket medför att det robusta axelhuset utgör lastbilens lägsta punkt. Det ger en kraftigt förbättrad markfrigång med full last.

Luftfjädrad bakaxel

Vår speciella luftfjädrade bakaxel ger din anläggningslastbil upp till 300 mm markfrigång. Fjäderbalkarna, luftbälgarna och stabilisatorerna är placerade ovanpå drivaxeln. Resultatet? Bladfjädringens markfrigång förenad med luftfjädringens komfort och effektivitet. Det optimerade bakaxeltrycket på alla axlar ger bättre dragförmåga. Luftfjädringen för inte vidare vibrationerna i lika hög grad som tidigare. Den högre komforten och snitthastigheten ökar även din produktivitet (en ökning på 5–10 km/h enligt våra tester). Och när vibrationerna minskar, minskar även slitaget. 

Bästa möjliga startförmåga

När du startar i uppförslut kan start-i-backe-hjälpen hålla lastbilen stilla medan vridmomentet i drivlinan byggs upp. Om du fastnar kan du använda en I-Shift-funktion som låter dig gunga loss lastbilen. Pumpa med gaspedalen för att gunga lastbilen fram och tillbaka till dess att den lossnar.

Behöver du köra i terräng?

Kontakta din återförsäljare för att skräddarsy en lastbil som tar dig hela vägen.