Lastvagnar

Volvo FH16 gruvbil

8x4 förstärkt chassi med gruvhytt - för effektiv gruvdrift

Volvo FH16 är helt rätt bil för de riktigt tuffa tag som krävs inom gruvdrift. Med vår nya version, helt anpassad för körning under jord, får du kraften som behövs och en hög lastkapacitet. Alltid redo för dina utmaningar. Volvo FH16 är nu mer intelligent och effektiv än någonsin. En perfekt kombination av kraft, komfort och tillförlitlighet. Din arbetsplats i en helt ny dimension.

Hög lastkapacitet

Volvo FH16 gruvbil har förstärkningar på chassi som till exempel femplanetsnav, en kraftigare boggiinstallation och 4-bladig framaxelfjädring. Detta skapar möjlighet för högre lastvikter.

Den nya robusta, bladfjädrade boggien (RAL38) är utgångspunkten. Monterad i Volvo FH16 gruvbil möjliggörs även 42 tons bakaxeltryck vid anpassad körning. Vägunderlag, hastigheter och övriga driftsförhållanden påverkar din högre lastvikt.

Körglädje

Den kraftfulla D16-motorn utgör hjärtat i Volvo FH16 gruvbil. Du har upp till 750 hk och 3 550 Nm till ditt förfogande och får allt vridmoment du behöver vid låga varvtal. 

I-Shift med Krypväxlar underlättar starter med mycket tunga laster och långsam krypkörning. VEB+ klarar krafterna i gruvdrift och ger en lättare lastbil. Rådgör med din säljare kring val av extra retarder, det kan vara en fördel men förmodligen inte nödvändigt i denna typ av körning. 

Volvo Dynamic Steering ger dig utmärkt manövrerbarhet både när du kör framåt och backar. En viktig del i att uppnå effektiv och smidig körning. VDS ger dig dessutom möjlighet att fjärrstyra lastbilen för att underlätta det arbete som enklast utförs utanför hytten.

Säkerhet

Vi vill ge dig fullständig kontroll över din lastbil samt ett fullgott skydd om något skulle hända. Det är därför vi har byggt in massor av säkerhet i Volvo FH16. De generösa fönsterytorna, den optimerade spegeldesignen och en dödavinkelkamera på passagerarsidan hjälper dig att hålla koll på vad som händer alldeles vid lastbilen.

Upp till åtta kameror kan anslutas för att optimera sikten och du kan ha fyra kameravyer uppe samtidigt. Du får översikt över både påbyggnation och vägen bakom dig.

Om en olycka inträffar sitter du i vad som troligen är branschens säkraste hytt. Till exempel är gruvhyttens tak förstärkt med plåt för en ökad säkerhet för föraren.

Varför nöja sig med något annat än det bästa. Volvo FH16 har alltid spelat i en egen division och vår gruvbil är inget undantag.

Förarmiljö

Varför nöja sig med något annat än det bästa. Volvo FH16 har alltid spelat i en egen division och vår gruvbil är inget undantag.

Inne i hytten upptäcker du snart att tiltfunktionen gör det enkelt att ställa in ratten i ditt favoritläge. Du har en heldigital och fullständigt dynamisk instrumentdisplay. Förargränssnittet är anpassningsbart och optimerat för varje situation. Välj mellan fyra olika vyer för att få precis den information du föredrar.

Instrumentdisplayen visar en detaljerad översikt över lastfördelningen på fordonets axlar. Om du behöver mer dragförmåga vrider du bara på antispinn-reglaget medurs för att aktivera funktionerna för differentialspärrarna. Instrumentdisplayen visar sedan den exakta statusen för varje differentialspärr.

Sidodisplayen på höger sida ger dig åtkomst till mediefunktioner, kommunikation och appar. Allt är intuitivt, anpassningsbart och tillgängligt – precis som du förväntar dig att det ska vara. Så att du kan fokusera på ditt jobb.

Fakta om gruvbilen

Axlar
• 8x4 axelkonfiguration
• Axeltryck bak 38 ton vid normal körning.
• Axeltryck bak 42 ton vid reducerad hastighet (30 km/h) och goda vägförhållanden.

Motoralternativ
• D16K 550 (410 kW), 2 800 Nm vid 900 - 1 380 v/min.
• D16K 650 (480 kW), 3 150 Nm vid 950 - 1 450 v/min.
• D16K 750 (550 kW), 3 550 Nm vid 950 - 1 400 v/min.

Växellåda
I-Shift, 12-stegad split- och rangeväxellåda med automatiskt växlingssystem, krypväxlar som tillval.

Hytt
Gruvhytt med bland annat förstärkt tak.

Hjulbas
4 300 eller 4 600 mm.

Din tillgänglighet

Det är den tid du använder din lastbil som räknas. Vi byggde Volvo FH16 för att vara redo när du är det. Det bästa sättet att maximera din tillgänglighet är att teckna ett serviceavtal som ger dig tillgång till underhåll och service till en fast månadskostnad. Genom uppkoppling säkerställer vi en god planering som minimerar risken för stillestånd. Trygghet för dig och en god översikt över ekonomin.

Läs mer om våra serviceavtal

Finansiering

Vi förstår hur din verksamhet fungerar. Därför erbjuder vi en skräddarsydd finansieringslösning för både enskilda lastbilar och större vagnparker. Lastbilslån, Finansiell leasing eller Lastbilslease beroende på vad dina behov är.

Läs mer om finansiering från Volvo

Vill du veta mer om Volvo FH16 gruvbil?