Lastvagnar

Gränssnittets evolution

VOLVO LASTVAGNARS FÖRARGRÄNSSNITT

Ditt nya förargränssnitt är lika anpassningsbart och flexibelt som resten av din lastbil. Instrumentpanelerna i Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM och Volvo FMX är helt digitala och dynamiska. Sidodisplayen integrerar dessutom din verksamhets specifika behov med din lastbil, och hjälper dig att bli säkrare och mer produktiv.

Förargränssnittet är skapat för att göra det enklare att hålla händerna på ratten och ögonen på vägen. Och för att få enkel tillgång till rätt information i alla tänkbara situationer – när du kör, lastar, söker efter rätt rutt eller kontrollerar förartider och fordonets status.

En helt digital instrumentdisplay ger dig möjlighet att optimera gränssnittet för varje ögonblick du använder din lastbil. Om du är van vid Volvo Lastvagnars logiska analoga gränssnitt känner du dig fortfarande hemma. 

Information visas beroende på vad du gör

Instrumentdisplayen har fyra olika lägen som kan växlas beroende på vad du gör för tillfället och vilken information du behöver prioritera. Specifikationen för och användningen av din lastbil avgör vilka detaljerade funktioner som är tillgängliga i varje läge. Displayen har följande grundläggande lägen:

  1. Startvy – standardvyn som innehåller de flesta tillgängliga funktioner.
  2. Fokusvy – en anpassad vy som enbart visar den viktigaste informationen för körning.
  3. Navigeringsvy – vägledning vid navigering. Kombinerar information om hastighet med ruttbeskrivning och ankomsttid.
  4. Lastindikator med axeltryck – visar en tydlig status. Hur stort är axeltrycket på varje axel? Är några axlar upplyfta eller några differentialer aktiverade?

Händerna på ratten

Knapparna på ratten gör det enkelt att styra och navigera mellan alla funktioner som visas i förargränssnittet. De hjälper dig att hålla händerna på ratten och uppmärksamheten på vägen i alla situationer.

Sidodisplay

På instrumentbrädans högra sida finns vår niotums sidodisplay med pekskärm. Här styr du dina medie- och kommunikationsfunktioner med samma typ av gränssnitt du är van vid från din smartphone. Sidodisplayen visar även vyerna från lastbilens kameror. Det finns även moduler som hjälper dig att hantera dina uppgifter, fordons- och påbyggnadsfunktioner med mera. Du kan styra sidodisplayens funktioner via pekskärmen, knapparna på ratten, reglageknapparna på instrumentbrädan eller röststyrningen.

Integrera dina verktyg

Sidodisplayen kan öppnas upp för integrering av appar från andra tillverkare. Du kommer att kunna arbeta både effektivare och säkrare.

Tala med din lastbil

Du kan styra en mängd olika funktioner i din lastbil med hjälp av den röststyrning som är inbyggd i hytten. Röststyrningen är en hjälpsam assistent som underlättar ditt arbete och hjälper dig att hålla uppmärksamheten på vägen.

Tillgängliga för följande lastbilar

Som du vill ha det

Få insikt i de möjligheter förargränssnittet ger.