En satsning som visar resultat

För några år sedan bestämde sig Olssons Åkeri för att sänka sina bränslekostnader och det har gett resultat. Den nya Volvo FH:n går riktigt snålt och genom att också använda Fuel Advice sparade vi 1,5 miljoner kronor förra året", säger Mathias Olsson som är fjärde generationen i åkeriet.

"I den nya generationens lastbilar ser vi att bränsleförbrukningen gått ner. Förut låg vår snittförbrukning på 4,62 liter per mil och trots att det är lite blandat med nya och gamla bilar är vi nu ändå nere på under 4 liter milen och det är ju enormt bra. Bland de nya FH-bilarna finns några som ligger neråt 3,5 liter milen. Det är ju kanon", säger Claes-Göran Olsson som är VD i bolaget.

Den nya Volvo FH:n går riktigt snålt och genom att också använda Fuel Advice sparade vi 1,5 miljoner kronor förra året

Mattias Olsson

Olssons Åkeri

Mattias Olsson

Förarna tävlar om vem som kör mest bränslesnålt

Både Claes-Göran och Mathias är överens om att det är viktigt att engagera förarna. Därför använder de Volvos tjänster Dynafleet och Fuel Advice där man kan se förbrukningen och vad varje förare behöver göra för att köra ännu mer bränsleeffektivt. En rapport skickas tillsammans med ett personligt brev som Claes-Göran skriver till varje chaufför en gång i månaden. "Fuel Advice tillsammans med Dynafleet tycker chaufförerna är en jätterolig grej. De tävlar med varandra och tycker det är kul att få ett kvitto på att man är en duktig yrkeschaufför. Till dem som utmärker sig i mätningarna skickar vi alltid med något lite extra i lönekuvertet", fortsätter Mathias.

Varje drope räknas

Förarna tävlar om vem som kör mest bränslesnålt

 

Både Claes-Göran och Mathias är överens om att det är viktigt att engagera förarna. Därför använder de Volvos tjänster Dynafleet och Fuel Advice där man kan se förbrukningen och vad varje förare behöver göra för att köra ännu mer bränsleeffektivt. En rapport skickas tillsammans med ett personligt brev som Claes-Göran skriver till varje chaufför en gång i månaden.

"Fuel Advice tillsammans med Dynafleet tycker chaufförerna är en jätterolig grej. De tävlar med varandra och tycker det är kul att få ett kvitto på att man är en duktig yrkeschaufför. Till dem som utmärker sig i mätningarna skickar vi alltid med något lite extra i lönekuvertet", fortsätter Mathias.

 

 

"3,5 liter milen - folk tror man bluffar"

Snittförbrukningen på bilarna går ned i takt med den tekniska utvecklingen. Lägger man sedan till de tjänster som hjälper till att ändra körbeteendet, kan resultaten bli så stora att folk nästan tvivlar på att de stämmer.

"Går man tillbaka 10 år i tiden så var ju våra bilar uppe över 5 liter milen. När jag berättar för folk att våra stora 60-tonsekipage ligger och kör runt 3,5 liter milen så tror folk man bluffar, men så är det ju inte", skrattar Claes-Göran.

Tjänster och produkter som hjälpt Olssons Åkeri att spara pengar