Vi vet vad som händer på vägarna. Vi vet hur det ser ut vid en olycka. Det är därför vi gör så många extra tester, trots att vi egentligen inte måste enligt lagen.

Carl Johan Almqvist

Ansvarig för trafik- och produktsäkerhet på Volvo Lastvagnar

Extra noggranna med säkerhetstesterna: video

Klarar världens tuffaste säkerhetstest

Vi testar för livet

Hytthållfasthetstest. Barriärprov. Välttest. Slagtest. Huvudstöttest. Vårt omfattande testprogram visar tydligt att Volvo FH är den säkraste Volvon i världen. Det visar också att du har god chans att överleva om lastbilen välter eller om du kraschar in i ett stillastående hinder i 80 km/h.

Unikt för Volvo är också att bilarna testas med all inredning på plats och med fullastade stuvutrymmen. Till och med kaffebryggaren är krocktestad. Vi vill vara säkra på att ingenting inne i hytten skadar dig om du råkar ut för en olycka.

FUPS – främre underkörningsskydd

Lättare, starkare och säkrare

Underkörningsskyddet, eller FUPS som det också kallas, ska skydda personbilister i en krock med lastbil. Vi lanserade FUPS långt innan tekniken var obligatorisk. Sedan dess har vi ständigt förbättrat skyddet för att kunna rädda ännu fler liv.

FUPS tar upp en del av kraften i krocken genom att fjädra bakåt in under lastbilen. Det nya systemet är tillverkat av lättare och starkare material och fungerar nu effektivt även vid högre hastigheter. Vid en krock kan FUPS fjädra tillbaka hela 20 cm – jämfört med tidigare 10. Det räddar inte bara fler liv utan minskar även följderna av den traumatiska upplevelsen för lastbilsföraren.

Takluckan i Volvo FH

Inbyggd nödutgång i taket

Hälften av alla lastbilsolyckor slutar med att lastbilen välter. Att ta sig ut genom dörren kan vara oerhört svårt. Eftersom vindrutan nu limmas fast, går det inte heller att bara sparka ut rutan. Därför har Volvo FH utrustats med en taklucka som även fungerar som nödutgång.

Luckans fönster släpper in mycket ljus, och ljuset och den luftiga känslan i hytten hjälper dig att hålla dig alert och fokuserad på vägen. Det ökar trivseln i hytten och minskar behovet av belysning.

Tanken med takluckan är enkel och ganska typisk för Volvo. Vi strävar efter att utveckla teknik som förebygger olyckor och räddar liv i nödsituationer.

Sök efter en återförsäljare

Hur viktig är säkerheten för dig?

Din lokala Volvoåterförsäljare går gärna igenom alla Volvo FH:s imponerande säkerhetsfunktioner med dig.

Sök efter en återförsäljare