Lastvagnar

Volvo Lastvagnars nya gaslastbil utnämnd till Sustainable Truck of the Year 2018

Volvo Lastvagnars nya lastbilar för naturgas och biogas har premierats med den italienska utmärkelsen Sustainable Truck of the Year 2018. Priset delades ut vid en ceremoni i samband med Ecomondo-utställningen i Rimini den 7 november.
Volvo Lastvagnars nya gaslastbil utnämnd till Sustainable Truck of the Year 2018

Volvo Lastvagnar vann första pris i dragbilsklassen med nya Volvo FH LNG som under hösten introducerades i Europa.

"With the launch of the new LNG range Volvo is definitely raising the level of natural gas powered trucks", skriver juryn i sin motivering.

Framför allt betonas lastbilarnas höga energieffektivitet och låga klimatpåverkan. Volvo FH LNG har samma höga prestanda och låga bränsleförbrukning som en dieseldriven Volvo-lastbil, men betydligt lägre utsläpp av CO2. Används naturgas som bränsle sänks utsläppen med 20 procent. Utnyttjas förnybar biogas i kombination med HVO kan reduktionen bli upp till 100 procent. Juryn har också vägt in en rad andra aspekter i sitt beslut, som säkerhet, komfort och återvinningsbarhet.

"Vår nya generation gasdrivna lastbilar är en milstolpe i vårt hållbarhetsarbete och i vår långsiktiga ambition att nå nollutsläpp. Vi är självklart stolta över att våra ansträngningar uppmärksammas på det här sättet. Genom att sätta hållbarhetsfrågorna i fokus och premiera betydelsefulla framsteg bidrar utmärkelsen Sustainable Truck of the Year till att driva på utvecklingen av transportsektorn i hållbar riktning", säger Lars Mårtensson, Director Environment and Innovation på Volvo Lastvagnar.

Bakom utmärkelsen Sustainable Truck of the Year 
står Vado e Torno, som är en av de tongivande lastbilstidskrifterna i Italien, i samarbete med universitetet Politechnico di Milano.

2017-11-07

Länk till högupplösta bilder.

Läs mer om de nya gaslastbilarna.

Gallery