Lastvagnar

Sex råd när du ska välja rätt lastbil för stadsdistribution

Antalet valmöjligheter för stadsdistribution kan lätt kännas överväldigande – men det måste inte vara så. Tobias Bergman, Produktchef på Volvo Lastvagnar berättar om sex viktiga faktorer att ta hänsyn till.
Volvo FE på smal stadsgata
Stadsmiljö kan vara en krävande miljö för lastbilar. Det är viktigt att komma ihåg det när man väljer lastbil.

Det finns ett antal saker att tänka på när man ska välja fordon till stadsdistribution, till exempel vad fordonet ska användas till, var det ska köras och hur länge det ska användas.

Volvo Lastvagnars FL-, FE- och FM-lastbilar är byggda för olika behov på distributionsmarknaden. Och alla tre kan specialanpassas till kundernas unika förutsättningar. Det är visserligen bra att ha mycket att välja på, men det kan lätt bli förvirrande. Inte minst eftersom många kunder i det här segmentet inte nödvändigtvis har logistik som kärnverksamhet.

– Vi vet att många företag som köper lastbilar för stadsdistribution inte sysslar främst med logistik. Deras fokus ligger på något annat. Det kan till exempel röra sig om bagerier eller företag som transporterar utrustning. Kanske har de använt skåpbilar till sina leveranser tidigare, men känner nu att de behöver utrymmet och flexibiliteten hos en lastbil, säger Tobias Bergman, produktchef på Volvo Lastvagnar.

Vad har han för tips? – Tänk igenom hur ert behov ser ut i dag och i framtiden. Du behöver inte göra det på egen hand. Din lokala Volvoåterförsäljare hjälper dig gärna att fastställa vilket fordon och vilket köpeavtal som passar din verksamhet bäst.

Framtidstänk
Lastbilar som är skräddarsydda för sin uppgift kan ge en lägre ägandekostnad. Men ett mer flexibelt fordon som inte är lika specialanpassat har ofta ett högre andrahandsvärde. Fundera över för- och nackdelarna med ett specialanpassat fordon om du vet med dig att vagnparken ska uppgraderas om några år eller att uppdragen troligen kommer att förändras.

1. Utsläppsbestämmelser
Bestämmelserna för buller och avgasutsläpp blir allt strängare i många städer. De kan ha betydelse för både valet av fordon och köpvillkoren. Om du köper en ny lastbil kan Volvo Lastvagnar ofta erbjuda ett återköpsalternativ som hjälper dig att framtidssäkra verksamheten. Operationell leasing kan också vara ett smart alternativ.

2. Sikt
Lastbilar med små hjul och direkt sikt ger föraren bättre överblick över omgivningen. Det kan ha stor betydelse för säkerheten i städer med trånga gator och områden med många cyklister och fotgängare. Vissa städer har till och med börjat införa siktbestämmelser för lastbilar. Det är ett viktigt område att tänka på.

3. Lastning
Var och hur ofta fordonen lastas och lossas är en annan viktig punkt. Vid stadsdistribution klättrar föraren i och ur hytten i snitt var 200–300:e meter. Ett lågt insteg sparar tid och minskar skaderiskerna. Med ett mindre fordon blir det dessutom lättare att leverera till småbutiker inne i stadskärnan, som ofta har små lastkajer och smala ramper.

4. Manövrerbarhet
Ju mindre ett fordon är, desto lättare är det att manövrera. Manövrerbarheten kan vara avgörande för den som kör på trånga gator och till och från olika lastområden. Det finns ingen standard för hur stora lastkajer ska vara. Generellt kan man säga att om depåerna är stora är det vanligen inget problem att köra ett större fordon. Men vid leveranser till mindre butiker kan man behöva ta sig ned för branta partier och in på små bakgator.

5. Långa körsträckor
Om lastbilen från och till används till längre regionala transporter kan en större och mer flexibel lastbil vara det bästa alternativet. På längre resor måste föraren ha någonstans att vila, och tillval som integrerade navigationssystem och Dynafleet hjälper föraren att hitta rätt och spara bränsle. Med en större och mer bekväm lastbil blir det dessutom lättare att anställa bra förare.

Volvo Lastvagnars program för stadsdistribution

VOLVO FL: Anpassad för stadsdistribution, lätt anläggningsarbete och avfalls- och återvinningstransporter. Totalvikt på 10–18 ton och tågvikt på upp till 25 ton.

VOLVO FE: Anpassad för regional distribution, stadsdistribution, lätt anläggningsarbete och avfalls- och återvinningstransporter. Totalvikt på 18–26 ton och tågvikt på upp till 44 ton.

VOLVO FM: Anpassad för distribution, anläggningsarbete och biltransporter. Totalvikt på 18–46 ton och tågvikt på upp till 100 ton.